www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Lang leve de ‘boertjes’ van Vlieland. Geniet je even mee?

31 mei 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

De echte vogelaars hebben veel afkortingen voor de vogels die ze zien. Zo noemen ze de boerenzwaluwen ‘boertjes’. Ieder voorjaar kan ik me echt verheugen op hun terugkomst vanuit Afrika. Terug naar Vlieland! De laatste jaren is er weer een lichte stijging te zien van de Vlielander ‘boertjes’. Ze broeden in ieder geval bij Het Posthuys, De Lange Paal, in het dorp en op het bedrijventerrein.

De boerenzwaluwen van De Lange Paal

Toen ik in 1999 als beheerder van natuurkampeerterrein De Lange Paal begon zat er 1 stelletje boerenzwaluwen te broeden in de overkapping van het kantoor. Dat nest zit er nog steeds en wordt in de winter ‘gekraakt’ door een winterkoning. We hebben toen kunstnesten besteld bij de vogelbescherming en deze op diverse plekken opgehangen. Want de jongen die werden geboren en de eerste winter Afrika overleefden keerden het jaar daarop terug. Ze zijn nogal honkvast. In het oude toiletgebouw naast het kantoor werd door de zwaluwen ook druk nesten gebouwd. Of een kunstnest werd nog extra voorzien van wat modder. Ook bij ons ( voormalige) huis bij het kampeerterrein gingen zwaluwen in de nok van het dak broeden.  Het is wonderbaarlijk om te zien hoe de straaljagertjes voor je langs scheren als je op de kampeervelden loopt. Dan komen er natuurlijk insecten de lucht in. Precies het goede voer voor de vogels. Ik heb me laten vertellen, dat 1 boerenzwaluw per broedseizoen 1 miljoen insecten pakt en zelf eet en de jongen voert. ÉÉN MILJOEN!

 

Er is veel te vertellen over deze vogels.

Zo heeft schilder/schrijver Erik van Ommen een schitterend boek gemaakt, kijk HIER maar eens. Ik kreeg het ooit op Moederdag, maar het is ook een leuk Vaderdag cadeau. Ook  Vogelbescherming Nederland heeft veel informatie over deze ‘Acrobaat op het erf”. Even hier dubbelklikken.

Mijn eigen boerenzwaluw avontuur wil ik hier graag ook delen. Zoals ik al schreef gingen er ook ‘boertjes’ broeden in de nok van ons huis. Nu hebben we 3 katten en ja hoor, op een gegeven moment viel er een jong uit het nest. Hij/zij kon nog net niet vliegen. Paniek! Onze dochter was er eerder bij dan één van de katten en het vogeltje was gered, maar we konden het niet terug zetten in het eigen nest. Daar zaten nog 4 jongen in… en ik zag mezelf niet 6 meter de hoogte inklimmen op een ladder. Daarbij komt, dat de paniek dan zo groot zou worden bij de jongen die nog wel in het nest zaten, dat de kans groot was, dat ze er allemaal uit zouden vallen. Dan was de ellende niet te overzien geweest.

Ik heb toen het jong in een nest geplaatst in het nieuwe toiletgebouw op het kampeerterrein. Ik dacht dat daar 4 jongen inzaten, dus hup het gevallen jong erbij. En even kijken wat er nu zou gebeuren. Pa en ma kwamen al weer aan met insecten . Ze zaten even te kijken… er klopte iets niet, dat duurde maar heel even, toen ging het voeren gewoon door en zo kwam alles goed. Ik had alleen niet goed kunnen tellen, want er zaten achteraf al 5 jongen in. Één jong zat acherin het nest. Dus het werd voor een paar dagen een nest met 6 zwaluwjongen. Het adoptief jong kon als eerste uitvliegen en ik maak mezelf ieder jaar wijs, dat dat de zwaluw is die echt dicht bij me komt.

 

Kom vooral een keer langs om dit allemaal mee te maken!

Het is nu nog rustig met kampeerders, maar als de jongen er zijn en het drukke voeren de hele dag door moet gaan, scheren de ouders zonder angst over de hoofden van de gasten die hun (af)was staan te doen. En ja, een poepje her en der wordt grotendeels opgevangen door de zogenaamde ‘poepplankjes’ die we onder de nesten hebben gemaakt. Vinden schoonmakers Sergej en Kathelijne ook fijn.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Tiny van der Knaap
  8 augustus 2017 om 21:23

  Wat een schitterend verhaal.
  Eigenlijk heft Kim het kleine boertje gered.
  Uit het huis van Maarten keken wij uit op het kerkhof.
  Daar hebben wij ontzettend genoten van de cirkelende zwaluwen.

 • Loes Meijer
  31 mei 2017 om 12:18

  blijf schrijven, ik vind het altijd leuk om jouw verhalen te lezen!!!

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   31 mei 2017 om 15:04

   Dank je wel Loes! Het blijft ook leuk om te doen.

   groetjes,
   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog