www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Maaien en waaien in Kroon’s polders en op Vlieland

13 september 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Verstandige gast van de Lange Paal

Met een zuidwester storm, zet je dus een zuidwester op.

Ieder jaar rond deze tijd rolt er zwaar materiaal van de veerboot. Gert Jan de Vries uit Cornjum komt dan met zijn grote (rups)voertuigen, om Kroon's polders te maaien. Alles heeft dan in bloei gestaan, dus tijd om de gewenste verschraling uit te voeren.

Waarom verschraling?

Met name de grond in de eerste polder moet arm blijven, op die manier gaat er volgend jaar weer van alles  groeien en bloeien. Sommige planten hebben meer aan schrale, dan aan rijke grond, zoals bijvoorbeeld de gevlekte rietorchidee. Het gemaaide gras en riet wordt in samenwerking met de  Vlielander firma’s Tot en Pronk uitgestrooid over de zanderige paden. En vooral die eerste dagen ruikt het dan heerlijk. Met name de watermunt is goed te ruiken. Een pepermuntfabriek is er niks bij.

IJsbaan wordt ook meegenomen.

In de planning staat deze week ook nog het maaien van de ijsbaan. Op het moment, dat ik dit blog schrijf is het nog even afwachten of dit gaat lukken, omdat het vandaag “een beetje waait” op Vlieland. (Ja, windstoten van windkracht 12 BF). Gert Jan de Vries gaat uiteraard zijn best doen, om ook de ijsbaan mee te pakken, stel je voor, dat we een strenge winter meemaken en we niet kunnen schaatsen. Mocht dat het geval zijn, dan gaan we schaatsen in de eerste Kroon’s polder. Daar staat water genoeg ;-).

Dan nog even iets over de storm van vandaag.

Ja, het was vandaag regelrecht “waaibomenweer” zou Winny de Poeh zeggen. Windstoten, zware slagregens. Op dit moment gaat de wind weer liggen. De kampeerders van de Lange Paal laten zich niet gek maken. Zetten een zuidwester op en gaan genieten op een duin.

We horen vaak, dat het zo lekker is om hier uit te waaien en “het hoofd leeg te maken”. Welnu; vandaag zijn alle hoofden op Vlieland wel leeg gewaaid denk ik;-)

De groep leerlingen van de Groene Welle, die deze week voor ons aan het werk zouden gaan, kwamen aan werken vandaag niet toe. Ze vonden onderdak op camping Stortemelk in de Bolder. Dank zij de windsingels op de Lange Paal op de Waddenvelden, bleven de grote leger boogtenten wel staan, maar een aantal slaaptenten waaiden plat. Op verzoek van de schoolleiding en ouders wordt de werkweek afgebroken en gaan de leerlingen straks met de boot weer naar Harlingen. Volgend jaar hopen we dat ze dan 2 weken kunnen komen, om met ons samen te werken.

Collega Bertwin Bergman maakte eerder deze week het volgende filmpje van het maai werk.

reageren

geef een reactie

 • Marja Beers
  13 september 2017 om 17:44

  Morgen steken we over naar Vlieland, helaas niet fietsend via Texel, de Vriendschap vaart niet. We komen via Harlingen en hebben veel zin in ons ‘nazomerverblijf’ op Vlieland. Is het maaien dan al klaar, of pakken we dat event nog mee op Vlie?
  Morgenochtend checken we nog even de vaartijden. Hopelijk varen de trage boten, heerlijk wennen aan de overgang van wal naar eiland.
  Tot morgen Vlieland!
  Marja & Pim

 • Anke Bruin
  13 september 2017 om 16:34

  Hoi Ria!

  We liggen nog op ons plekje hoor!
  “Natuur kent geen schade” (die heb ik van collega Fryske Gea Richard Kiewiet van Ameland)

 • Ria
  13 september 2017 om 16:26

  Hoorde op de radio vanmorgen dat het behoorlijk tekeer ging op Vlieland.
  Hoop dat er niet teveel stormschade zal zijn. Een groet Ria.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog