www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Massa’s Paddenstoelen op Vlieland; geniet er van… met je ogen.

10 oktober 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
collage van paddenstoelen

zoveel soorten paddenstoelen te zien

Iedereen, die nu een wandeling in bos en of duin op Vlieland maakt kan het niet ontgaan; het barst van de paddenstoelen. Heel veel soorten, in allerlei soorten, maten en kleuren. En in alle stadia van hun korte zichtbare bestaan. Al die paddenstoelen zijn het hele jaar wel aanwezig, maar niet zichtbaar. Als de temperatuur en regenvocht juist zijn voor de zwammen, paddenstoelen en schimmels dan pas kunnen wij ze bewonderen.
En dat is dus nu het geval.

Vooral genieten met je ogen.

Dat is de bedoeling, geniet van de paddenstoelen met je ogen en blijf er verder vanaf. Ook op Vlieland zijn eetbare paddenstoelen te vinden en op de sociale media zag ik heel wat oogst voorbij komen. Je moet wel erg zeker van je kennis over de magische paddenstoel zijn, wil je ze eten.

Vanuit Staatsbosbeheer landelijk wordt het advies gegeven om niet meer dan 1 champignonbakje voor eigen consumptie mee te nemen. Ik vind het echt zonde als ik de ene dag een mooie groep eekhoorntjesbrood zie en de volgende dag is alles geplukt. Was dat nou echt nodig denk ik dan? Laat gewoon altijd wat staan voor een volgende wandelaar. Dat lijkt me niet zo moeilijk.

Je kan er goed ziek van worden, als je niet zeker weet wat je eet!

Trouwens in het landelijk nieuws was onlangs te lezen, dat er niet eerder zoveel paddenstoelen eters zich bij de huisarts of ziekenhuis hebben gemeld.

Kijk maar eens HIER 

Geen paddenstoel is het zelfde, ga maar eens met een klein spiegeltje onder de hoed van een paddenstoel kijken. Sommige hebben sporen aan de onderkant (de vliegenzwam, die met rood met witte stippen),  sommige hebben buisjes. Er zijn bijvoorbeeld koraalzwammen, boleten, aardsterren. Ik weet niet altijd de naam van iedere paddenstoel. Ik verzin dan zelf een naam.

Deze had ik al zwart-witte luciferzwam gedoopt, totdat een vriendin vertelde, dat het om een jong geweizwammetje ging.

geweizwammetje
zwart witte luciferzwam?

Ga mee met een paddenstoelexcursie van De Noordwester!

Wil je meer weten over de magische paddenstoelen? De Noordwester, Dorpsstraat 150, tel. 0562451700) organiseert paddenstoel excursies. Ga vooral mee en laat je verrassen en verbazen over de wereld van de paddenstoelen.

 

 

reageren

geef een reactie

  • Henny Haalboom
    20 november 2017 om 20:46

    Tijdens een wandeling door de duinen trof ik aan prachtige aardster aan, ik heb daar een mooie foto van gemaakt. Kan ik die ook toesturen?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog