www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Van alles wat; Over Soay lammetjes, brandhout uitgifte, gesnoeide wegen en begaanbare ruiterpaden.

30 januari 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Soay lammetjes

Eerste Soay lammetjes gezien

De Soay schapen in het begrazingsgebied hebben nu al lammetjes en dat is erg vroeg in het jaar. Al op 4 januari zag collega Herman Vogel de eerste Soay lammetjes. In dit blog ook nog nieuws over de werkzaamheden van afgelopen weken. Zo ben je weer helemaal bij met ons nieuws.

Soay lammetjes gezien.

Zou het door de zachte herfst komen, of de uitstekende conditie van de Soay schapen? We weten het niet, maar feit is, dat er nu al Soay lammeren te zien zijn in het begrazingsgebied. Meestal worden ze geboren in maart, april, mei. Maar er zijn nu al 20 geteld. Het gaat dus prima met ze. De natuur gaat gewoon z’n gang. Het grote voordeel van de Soay schapen is, dat ze als wilde schapen in het gebied van 220 hectare zichzelf prima redden.

De lammeren worden op een beschutte plek geboren, daar hebben ze ons niet bij nodig. De hoeven slijten vanzelf af, die worden niet geknipt en de vacht valt in plukken van ze af, dus scheren is ook niet nodig. Je kunt de rammen (mannen) makkelijk onderscheiden van de ooien (vrouwen). De rammen hebben behoorlijke stevig gekrulde hoorns en lange borstharen, het lijken wel manen. Soay schapen kunnen zich enorm snel verplaatsen en enorme sprongen maken. Er is geen sprake van kudde gedrag. Bij onraad spat een groep uit elkaar en rennen ze allemaal een kant uit. Mooi is het om te zien, dat de ooien met lammeren elkaar wel opzoeken.

Het effect van de begrazing en het lopen door de duinen is echt goed zichtbaar. Steile duinkanten worden belopen en vormen randen, waar het zand weer tevoorschijn komt. De Soay schapen zorgen voor dynamiek in het duingebied en dat is precies wat we graag zien.

Brandhout uitgifte verliep goed.

Afgelopen zaterdag waren collega’s Frederika Breijer, Amanda Lijnema en Bertwin Bergman er maar druk mee. Vlielander houtstokers konden langs komen om hun bestelde brandhout op te halen. De stammen es en esdoorn van 2 meter vonden vlot hun weg naar de eigenaars. Het is even wennen voor iedereen, maar de kachel kan weer branden.

brandhout uitgifte
brandhout uitgifte

Snoeiwerk langs de wegen is ook klaar.

De Kampweg, Badweg en Postweg zijn grondig gesnoeid, om de wegen weer overzichtelijk en dus veilig te maken. Samen de met de Gemeente Vlieland en loonbedrijf Tot werden er heel wat takken en overhangende bomen weggehaald. De dikkere stammen kon men gratis langs de weg ophalen. De takken werden versnipperd.

snoeiwerk klaar
snoeiwerk langs de wegen klaar

Ruiterpaden weer goed begaanbaar.

Manege Seeruyter heeft de ruiterpaden weer begaanbaar gemaakt. Dit deden ze met eigen materiaal en een kleine tractor van kampeerterrein Stortemelk. De paarden maken een behoorlijk diep spoor in de paden en het is goed en ook weer veilig om de paden op gezette tijden te vlakken.

werkzaamheden ruiterpaden
De ruiterpaden zijn weer vlak, dank zij manege De Seeruyter

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog