www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Olivier en vrijwilligers waren de helden van de natuurwerkdag op Vlieland!

6 november 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
natuurwerkdag 2018

Olivier verricht goed werk! foto Bertwin Bergman

Afgelopen zaterdag werd er weer hard gewerkt nabij de Afloop. De Natuurwerkdag op Vlieland vond plaats met mooi weer erbij. De groep was niet groot, maar de aanwezigen gingen flink aan de slag om bomen te verwijderen uit het duin. Hierbij werden ze geholpen door Arne Rollingswier van manege de Seeruyter en Olivier een stoer Vlaams paard. Martijn van Heeringen assisteerde ook bij het uitslepen van de bomen door Olivier. Een machtig mooi gezicht!

Landelijk record aan deelnemers.

Nog nooit eerder deden er landelijk zoveel vrijwilligers mee om de natuur een handje te helpen. Maar liefst 15.801 mensen staken de handen uit de mouwen. De groep op Vlieland was klein, maar de “vaste” vrijwilligers ‘van de wal’ Joop en Hens waren ook dit jaar weer aanwezig. Voornamelijk dennenbomen werden omgezaagd en de wat  grotere exemplaren werden door Olivier het duin uitgesleept. Zoals bekend groeit het duin nogal dicht met graspakketten en ook struiken en bomen. Aangezien maar 2% van heel Nederland duin is, willen we het open duinlandschap behouden en herstellen waar dat mogelijk is.

Duin blijft duin.

Dat kan natuurlijk op verschillende manieren; onze Schotse hooglanders en Soay schapen doen hun werk uitstekend in het begrazingsgebied. De landgeiten nabij pad van de Staatsschuur zijn ook echte slopers en worden met een mobiel raster daar ingezet waar het nodig is. En de laatste tijd heeft onze collega Amanda veel uren op de tractor doorgebracht met de choppermachine er achter om een aantal duinvalleien tot de bodem af te maaien en de daarbij vrijgekomen plantenlaag wordt dan afgevoerd.

Zo kunnen de echte duinplanten weer terugkomen en in duinpannen die kaal gemaakt worden  kan het zand dan weer gaan stuiven. Allerlei manieren om het duin echt duin te laten zijn. De werkwijze met man & paard is natuurlijk een hele mooie.

Ook nog werken met groep speciaal onderwijs.

Collega Pieter Schaper was vorige week ook nog aan het werk met een groep van 6 jongens en 2 begeleiders. Deze jongens zitten op De Atlas uit Hoogeveen een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Op maandag werd Vlieland verkend en dinsdag werd er gewerkt bij de poel in de Oostersevallei. Bomen en struiken werden afgezet, om de poel weer open te maken. Salamanders en kikkers hebben zo weer de ruimte. Op woensdag werd een stuifkuil bij pad van 30 ontdaan van vergrassing. Volgens de mannen was dit de mooiste klus. De donderdag werd doorgebracht bij Oude Kooi. Berken werden verwijderd, om ook daar de verbossing tegen te gaan. Er werd veel werk verzet en na afloop ontvingen de jongens allemaal een certificaat van Pieter.

groep spec onderw de atlas
De harde werkers voor Oude Kooi

 

 

reageren

geef een reactie

 • H. Hoving
  6 november 2018 om 19:12

  Geweldig dat er een enthousiaste groep is die het prachtige Vlieland onderhoud. Hoop er volgend jaar ook eens bij te zijn.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   7 november 2018 om 08:42

   Dank voor je reactie. De natuurwerkdag is altijd de eerste zaterdag van november, dus dat zou dan volgend jaar 2 november zijn. Heel graag tot dan;-)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog