www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Vogel van het jaar 2019 is… de wulp.

20 december 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
wulpen foto Robert Pater

Rustende wulpen. Foto Robert Pater

Komend jaar is het jaar van de wulp. Je weet wel, die wijst met z'n snavel naar z'n gulp. Een prachtig grote vogel die met de kromme snavel bijvoorbeeld heel goed in de gang van een wadpier kan komen. Het geluid wat deze vogel maakt is onmiskenbaar. Een jubelend geluid. Vooral bij mistig weer goed te horen. Ze leven op het Wad en in weilanden.

Klik hier om het geluid te horen.

Wulpen op Vlieland

Wulpen broeden ook op Vlieland in het duin. De jongen kunnen vlak na het uitkomen al zelf op pad om voedsel te zoeken (kleine insecten). Een wulp kan wel ruim 30 jaar worden! Het zijn de grootste steltlopers die we hier hebben, met de langste snavels.

Wulpen zijn het hele jaar te zien en te horen. Als het een tijd droog weer is geweest, dan kondigen ze de regen aan met hun geluid. In de winter zijn hier wulpen uit het hoge noorden te zien. En de wulpen die hier in de zomer zijn trekken naar het zuiden.

Voortplanting

Wulpen zijn plaats getrouw. Ze komen vaak naar dezelfde plek om te broeden in graslanden. De vogels paren vaak al voor aankomst op het broedterrein.  Het mannetje maakt meerdere kuiltjes om te kunnen nestelen, maar één wordt er bekleed met grassprietjes. Daar worden gemiddeld vier eieren in gelegd die één maand door beide ouders bebroed worden.

Waarom vogel van het jaar?

Omdat het net als bij andere weidevogels niet zo goed gaat met de wulp, wordt er extra aandacht aan besteed. Al jaren hebben de weidevogels problemen. Het grootste probleem voor de weidevogels is het verdwijnen van geschikt leefgebied door het steeds intensievere gebruik van het boerenland.

Bijzondere manier om jongen te beschermen

Om hun jongen te beschermen hanteren wulpen een tactiek, die ook andere vogels toepassen zoals de kievit. Ze gaan een eind van het nest af zitten en doen net alsof ze gewond zijn. Op het moment dat de aanvaller, een roofvogel bijvoorbeeld, wil toeslaan vliegen ze vlug weg.

Melancholiek geluid

Vooral bij mistig weer is het geluid van de wulp goed te horen op het Wad. Een melancholiek geluid; ze roepen elkaar, om bij elkaar in de buurt te blijven. Ik vind dat altijd heel mooi.

Wil je nog meer weten over de Wulp? Klik dan hier.

reageren

geef een reactie

  • Ria
    20 december 2018 om 20:55

    Hallo mensen,

    Melancholisch ben ik ook een beetje, maar gewoon omdat er al weer bijna een jaar voorbij is, maar gelukkig komt er gewoon weer een nieuw jaar. Ik word altijd weer blij van een berichtje over “mijn eiland”! Ik wens iedereen GENOEGLIJKE FEESTDAGEN!!! Bij mijn nieuwjaarswens stuurde ik de volgende tekst van Griet op de Beeck mee:
    “Laten wij mensen zijn. Laten we moed houden, durven wankelen en redden wat er te redden valt. Onszelf bijvoorbeeld en mekaar. LATEN WIJ DURVEN…….JA!”

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog