www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Tien kubieke meter troep van het Vlielander strand gehaald.

10 april 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
strandschoonmaak 2019

Veel klein spul wat niet op het strand thuishoort.

Afgelopen maandag en dinsdag hebben we met vrijwilligers, KNRM, gemeente Vlieland en Defensie de jaarlijkse strandschoonmaak weer gedaan. Maandag met ruim 20 mensen en dinsdag met 15 mensen; vanaf de Jachthaven tot en met het eerste stuifduin op de Vliehors is het strand weer 'schoon'.

Aandacht voor afval.

Er is momenteel veel aandacht in de media voor zwerfafval. De bewustwording groeit en steeds meer mensen houden hun leefomgeving opgeruimd. Door het jaar heen worden er door verschillende instanties en particulieren opruimacties gehouden. We kwamen er achter, dat we op Vlieland al meer dan 25 jaar de jaarlijkse strandschoonmaak doen met elkaar. Vooral de afgelopen jaren lijkt het strand wat schoner te zijn. Het afval wat we de afgelopen dagen opgeruimd hebben was vooral klein spul. Klein spul, wat makkelijk in de magen van vogels, zeehonden en  (bruin)vissen terecht kan komen.

 

Vele handen…

Wat fijn, dat we met een (voor Vlielandse begrippen) grote groep waren. KNRM (Hans Gertsen), Defensie (Jan Stuivenga), Willem Stel, John Kuijper en wij leverden het rijdend materiaal om alles van het strand af te krijgen en de mensen van de gemeente Vlieland (Michaël Horn, Juul en Ellen Veersma, Ronald de Jong, Hans Stuivenga) vrijwilligers Barbara de Bruijn, Hanneke, Gerda en Harry van Keulen, Lies Sterk, Nicolet van Nes, Ankelien Kadijk, Harmke en Renze Brandsma, Gerard Pelgrim en Tineke Luis en vrijwilliger van de wal Hens ten Thije  en een ploeg van ons klaarden de klus. Wat trouwens ook heel fijn is, is dat het Badhuys op Vlieland al  jaren sponsort met uitstekende lunches, en camping Stortemelk voor het afsluitende hapje en drankje zorgt.

 

ballon op strand
Op 6 april opgelaten in Duitsland…

Deze ballon werd gevonden met het kaartje er nog aan. Op 6 april feestelijk opgelaten in Duitsland door een pas getrouwd stel en op 8 april als troep op het strand van Vlieland. Wat zou het toch goed zijn, als er voor een andere manier van feest vieren of herdenken gekozen wordt.

strandstrandschoonmaakploeg 2019
Even een pauze.

Klein, kleiner, kleinst.

Al dat kleine afval betekende heel vaak bukken en aanvankelijk is de gedachte “waar ben ik mee bezig” begrijpelijk, maar als je dan na 2 dagen toch ziet dat er 10 kubieke meter troep is verzameld geeft dat een goed gevoel.

Grote dank aan iedereen die meegeholpen heeft!

reageren

geef een reactie

 • Ria Mathijssen
  11 april 2019 om 09:27

  Hallo daar,

  Altijd weer schrikken hoor al dat afval, om over de ramp met het containerschip maar te zwijgen.
  Geweldig om te lezen hoor de inzet van zoveel mensen: PETJE AF!!!!

  Ga weer genieten van “mijn eiland”, ik heb deze week geboekt!!! Graag tot ziens.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   11 april 2019 om 09:37

   Hoi Ria!
   Dank voor je reactie en wat fijn, dat je weer komt genieten op ons natuurkampeerterrein De Lange Paal.
   Graag tot dan,

   grote zwaai vanaf Vlieland,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog