www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Overleg met Vlielanders over Vuurboetsduin.

18 april 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
herinrichting Vuurboetsduin

Druk overleg met elkaar.

In de nieuwsbrief, die vorige week huis aan huis in de bus kwam, werden Vlielanders uitgenodigd om met ons mee te gaan naar het Vuurboetsduin.
Het duin wordt opnieuw ingericht en we wilden graag in gesprek met belangstellende Vlielanders.
Anne Martien Lousberg van Le Far West (landschapsontwerp), collega Joeri Lamers en ik gingen op pad met 15 Vlielanders.

Wat gaan we (niet) doen?

Het Vuurboetsduin is het hoogste duin van de Wadden. Maar liefst 43 meter boven het zeeniveau. Ik denk dat iedere gast die hier komt, zeker 1 maal het duin beklimt. Het is de blikvanger van Vlieland, een echt hoogtepunt dus.

Al jaren lang is de aanblik dezelfde. Veel hekwerk, een trap naar boven die echt wel aan een vervanging toe is, banken van gerecycled plastic. Dat kan mooier en beter.

Landschapsarchitecten bureau Le Far West is al geruime tijd bezig om in opdracht van ons een mooi plan te maken. Er wordt heel duidelijk naar het karakter en de (on)mogelijkheden van het duin gekeken. Zoiets kost veel tijd en overleg. Afgelopen week konden we dan ook het (bijna) definitieve plan aan de Vlielanders die er bij waren laten zien. Het idee om een pad rondom de Vuurtoren te maken gaat bijvoorbeeld niet door. Het zou een enorme ingreep worden aan de Wadkant van het duin en er zou een horizontaal ‘litteken’ te zien zijn.

Er komen hele stoere massieve banken (op de foto al te zien, dank zij snel werk van collega’s Pieter en Amanda). Veel hekwerk verdwijnt, in de toekomst kan je echt vlakbij de vuurtoren zitten. Uiteraard moet er ook aan de privacy van onze collega’s die er naast wonen gedacht worden.

nieuwe bank Vuurboetsduin
Dankzij collega’s Pieter en Amanda kon men deze bank al bewonderen.

De trap naast het voormalig Groene Kruis gebouw wordt zo gemaakt dat de traptreden makkelijker op- en aflopen. Aan één kant komt er een leuning.De bestrating zal uitgevoerd worden in 2 rijen smalle betonplaten. En de banken aan de noord en oostkant worden in de rand van het duin geplaatst.

Dit zijn ongeveer wel de belangrijkste verbeteringen. In overleg met de aanwezige Vlielanders is nu gekozen om het looppad aan de Willem de Vlaminghweg zo te laten zoals het nu is. Aanvankelijk was het idee om dat te vernieuwen.

Wanneer gaat ‘de schep de grond in’?

De bedoeling is om na het hoogseizoen de plannen uit te voeren. Binnenkort zal het plan definitief zijn. Ik denk dat als alles klaar is we met recht weer kunnen zeggen dat het Vuurboetsduin een echt mooi hoogtepunt is.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog