www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Spannende tijden breken weer aan… een blog over strandbroeders op Vlieland.

14 mei 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
strandplevieren foto Carl Zuhorn

Strandplevieren bezig met nageslacht. Foto Carl Zuhorn

Het is weer zover! De dwergsterns, strandplevieren en bontbekplevieren zijn weer terug op de Vliehors. Dat is bijzonder, want er zijn er niet zoveel van in Nederland. Een bijdrage van onze collega Carl Zuhorn.

Waar zitten ze dit jaar?

Ook dit jaar zijn er op de Vliehors dwergsterns, bontbek en strandplevieren neergestreken om te gaan broeden. De dwergsterns hebben een schelpenrijk gebiedje op het strand westelijk van het reddings-huisje op de westelijke Vliehors uitgekozen. De strandplevieren broeden oa in het doelengebied van defensie. De jonge duintjes bij het Reddingsbootpad en langs het Noordzeestrand van de Vliehors.

Nieuwe informatie borden.

Staatsbosbeheer heeft afgelopen zondag met hulp van onze vrijwilliger Willem Stel rondom deze broedgebieden borden geplaatst.

 

Deze nieuwe borden zijn in samenwerking met provincie Friesland gemaakt. De Vliehors op Vlieland is één van de belangrijkste broedgebieden voor Dwergstern en Strandplevier in Nederland. In heel Nederland broeden jaarlijks maar 850-900 paar Dwergstern en zo’n 130 paar strandplevieren! Op de Vliehors broeden vorig jaar 78 paar van deze kleinste stern van Nederland en 7 paar Strandplevieren.

Dwergsterns zijn zeer kwetsbare broedvogels die in het getijdengebied op schelpenbankjes broeden, vlak langs de waterlijn. Negen van de tien keer gaan de broedsels verloren door een extreem hoog tij in combinatie met harde wind. Om te voorkomen dat de broedsels om andere redenen verloren gaan zijn in overleg met de beherende instanties en Maarten Nijman van de Vliehors-Express, besloten rondom deze plekken waarschuwingsborden te zetten.

 

Leuk informatief filmpje

 

De Vlielanders en toeristen die gebruik maken van de Vliehors worden vriendelijk verzocht rekening te houden met dit broedgebied door:

 

 • Ruim om de borden heen te rijden, en/of te lopen.
 • Honden in een straal van 100 meter om het broedgebied aan te lijnen.

 

Namens de vogels, de beherende instanties, de tellers van Telploeg Vlieland en de Strandvogelwerkgroep, wordt een ieder bedankt voor de medewerking.

 

Carl Zuhorn (Staatsbosbeheer Vlieland)

reageren

geef een reactie

 • ilya
  10 augustus 2019 om 08:31

  oooh, wat schattig, jammer dat ik ze niet heb gezien!

 • YES!!!
  19 mei 2019 om 15:29

  Over 8 dagen ga ik Vlieland weer bewonderen!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog