www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wat een mooi cadeau! Dank je wel Carel van Joolen.

2 juli 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Albums Jac P Thijsse

Een paar van de prachtige albums met plakplaatjes. Gekregen van Carel van Joolen

Een tijdje geleden werd ik gebeld door Vlieland liefhebber Carel van Joolen met de vraag of ik belang had bij wat boeken van Jac P. Thijsse. Hij was samen met zijn Anneke aan het opruimen en kwam de collectie tegen. Hij dacht dat hij mij daar wel een plezier mee kon doen. Fantastisch natuurlijk! Wat een mooi cadeau. Vandaag had ik eindelijk tijd om de stapel boeken op te halen. Voor de iets ouderen onder ons is Jac P. Thijsse en zijn Verkade albums een begrip. Vroeger kreeg je deze albums bij aankoop van Verkade artikelen. En dan kwamen er ook plaatjes bij, die je in de boeken kon plakken.

Wie was Jac P. Thijsse?

Jacobus Pieter Thijsse, werd meestal Ko genoemd en werd geboren in Maastricht. Hij is hoofd van de school geweest op Texel, was bioloog en werd door Verkade fabrieken gevraagd om deze albums te maken “teneinde de jeugd op de hoogte te brengen van het natuurschoon in Nederland. En de bevordering van de omgang met de natuur”. Hij was ook 1 van de oprichters van Natuurmonumenten en het eerste gebied wat behouden bleef was het Naardermeer. Nu nog steeds in beheer van Natuurmonumenten.

Één van de eerste albums van Thijsse  voor Verkade gaat over het Naardermeer. Maar ook Bloemen en haar vrienden, de blonde duinen , lente, zomer en een album geheel over Texel behoren bij de collectie, die ik nu gekregen heb van Carel.

Thijsse had overigens een uitgesproken mening over de dennenbossen die op Vlieland werden aangepland, om de verstuivingen tegen te gaan. Hij noemde ze lelijke zwarte inktvlekken.

Meer informatie over deze uitgesproken man kunt u HIER lezen.

Grappig detail is, dat op de achterkant van de plaatjes ook nog weer allerlei informatie staat, maar dan vooral over Verkade producten.

j p thijsse orchideeën
Orchideeën die we hier nog steeds tegen kunnen komen

Hartstikke mooi.

De albums zijn compleet op 1 na, die van het Naardermeer. Carel vertelde dat hij, 8 jaar oud, een werkstuk voor school moest maken en hij heeft toen plaatjes uit het album geknipt. Hij kreeg een hoog cijfer voor het werkstuk en gelukkig zit er een uitgave van het Naardermeer uit 1980 bij de collectie;-). De teksten in de albums zijn dus van Thijsse. De plakplaatjes met tekeningen zijn van L.W.R. Wenckebach en Jan van Oort.

Ik ben er echt heel erg blij mee, het geeft een tijdsbeeld, maar de plaatjes en hun namen kloppen natuurlijk nog steeds. Ik zal deze boeken koesteren en ze ooit ook weer doorgeven.

Carel nogmaals hartstikke bedankt!

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Ingrid
    2 juli 2019 om 19:46

    Geweldig. Koester en bewaar deze prachtige boeken in het museum.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog