www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Dennenbomen in de Dorpsstraat op Vlieland! Iedereen blij!

4 december 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
den in bloei

Zo ziet een den in bloei er uit!

Voor het derde jaar op rij worden er in de komende dagen ruim 100 dennenbomen in de Vlielander Dorpsstraat gezet.
Collega's Amanda, Pieter, leerling Janco en stagiair Joeri gaan de boompjes omzagen nabij de Lange Paal. Samen met de Ondernemersvereniging van Vlieland worden de bomen dan naar het dorp gebracht.

Alles op z’n tijd.

Uiteraard gaan we eerst Sinterklaas een mooie verjaardag bezorgen. De beste man viert zijn verjaardag sinds mensenheugenis op het mooiste eiland. In de nacht van 5 op 6 december vaart hij dan vanaf Vlieland weer rustig naar Spanje. De dennenboompjes kunnen dan vanaf 6 december geplaatst worden aan weerszijden van de Dorpsstraat.

 

Ruim 100 dennen weg bij de Lange Paal.

Zoals bekend (denk ik zo langzamerhand), verruigd en verbossen  de duinen. Dat willen we niet, want duinen horen helemaal bij Vlieland. We wonen per slot van rekening op een prachtige hoop zand. Ook bij de Lange Paal zie je steeds meer dennen in het duin opkomen. Nu is 1 markante den in een duinlandschap best mooi, maar kleine dennetjes worden groot en voor je het weet zit het bos rondom het dorp vast aan het bos van de Lange Paal.

Daarom gaan  we dit jaar de Ondernemersvereniging vragen om de bomen die wij omzagen daar op te komen halen. De ene hand wast hiermee de andere (ken je die uitdrukking?), want zo is iedereen blij; wij, omdat er weer 100 boompjes weg zijn en de ondernemers omdat de Dorpsstraat  dan helemaal in kerstsfeer is voor de komende weken.

dennen in het duin
Dennen in het duin

Komende zaterdag mag jij je mooiste dennenboom omzagen!

Vanaf 10 uur staat de warme chocomel klaar en liggen er scherpe handzagen te wachten op het Vuurboetsduin. (Bij de kolk aan de Postweg omhoog). Tot 3 uur heb je de tijd om bij ons langs te komen om een mooie echte Vlielander dennenboom te halen. En dat alles voor een hartelijk dank je wel! Gratis en voor niets dus!

Ook hier help je dan weer het duin, duin te laten zijn. Dus graag tot zaterdag 7 december!

Ook dennenbomen voor de Jutter.

Op woensdag 11 december gaan we met de jeugd van de Jutter op dezelfde locatie ook nog bomen zagen voor de Kerstviering  van de school. Dus als je komende zaterdag niet kunt, dan even langs komen  op woensdagmorgen tussen 10 en 11 uur op het Vuurboetsduin.

reageren

geef een reactie

 • Monica Hoogduin
  11 mei 2020 om 07:30

  Beste Anke, ik woon niet in Vlieland maar in Den Haag en werk aan een project in de Haagse duinen (Westduinpark), namelijk het vastleggen van zoveel mogelijk bloei met behulp van fotografie. Ik heb een aantal foto’s van een bloeiende den die overeenkomstig zijn met de eerste foto van uw blog. Kunt u me verder helpen als het gaat om de vraag om welke soort den het hier gaat? Ik heb het geprobeerd bij Waarneming.nl en het forum daarvan, maar het blijkt lastig. Uw foto is de enige die exact overeenkomstig is. Alvast hartelijk dank! Met vriendelijke groeten, Monica Hoogduin

 • Lia Copijn
  16 januari 2020 om 15:07

  Dennenbomen horen NIET in de Dorpsstraat, vroeger stonden daar iepen, verdwenen door de iepenziekte, plant dan nu liever linden, dat zijn hele sterke bomen en passen in het stedelijkgebied

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   20 januari 2020 om 09:45

   Dag Lia,

   De dennenboompjes die rond Kerst en oud jaar in de Dorpsstraat stonden waren ter verhoging van de kerstsfeer in de Dorpsstraat.
   Uiteraard zouden we nooit dennenbomen planten in de Dorpsstraat. Dat staat ook niet in het blog.

   Hartelijke groet,

   Anke Bruin

 • Ko Van Weelde
  7 december 2019 om 00:26

  Ik vind het super leuk dat dat in Vlieland gebuurt. Ik ben super positief daarop ben ik als Vlieland vakantie man ik hou van Vlieland

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog