www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Zagen, zagen en nog meer dennen zagen op Vlieland… waarom ook al weer?

7 januari 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
luchtopname vuurboetsduin 1960. coll. Dirk Bruinl

Zo zag het er uit in 1960. coll. Dirk Bruin

Onlangs hebben we weer flink wat werk verricht op en rondom het Vuurboetsduin. Veel jonge en iets oudere dennen zijn daar weer verwijderd. En ook het gratis dennenbomen zagen met de Vlielander jeugd en bewoners is in de publiciteit geweest. Niet alleen op het Vuurboetsduin, maar ook nabij de Afloop en bij Oude Kooi is hard gewerkt, om de opmars van opkomende bomen en struiken tegen te gaan.
Maar waarom ook al weer?

Duin moet duin blijven.

Als wij en onze vrijwilligers niets zouden doen, groeit Vlieland helemaal dicht met struiken, bomen en uiteindelijk zou het van Oost naar West  een bosgebied worden. Dat is niet de bedoeling van een Waddeneiland. Onze gasten komen met name voor de natuur en een afwisselend landschap is dan wel zo aantrekkelijk. Maar 2% van Nederland bestaat uit duinen en daar mogen we dus best zuinig op zijn.

Lang leve het Vuurboetsduin.

We zijn met z’n allen trots op het hoogste duin van het Waddengebied; ons Vuurboetsduin van 43 meter hoog. Ooit ontstaan door wind, wat planten en stuivend zand, heel veel stuivend zand. Ik denk dat de bewoners van Oost-Vlieland een paar honderd jaar geleden het duin vervloekten; dat zand stoof het dorp en de huizen ook in; om gek van te worden lijkt me. Het moet dan ook een verademing zijn geweest, dat het duin ruim honderd jaar geleden min of meer werd vastgelegd door de aanplant van jonge dennen. Onder leiding van Staatsbosbeheer konden heel wat Vlielanders aan het werk bij de ‘Staat’, er kwamen zelfs Terschellingers en mensen van de vaste wal om hier dennen te planten.

Bomen zijn vaak emotie.

Jaren geleden hebben we ook een flinke slag gemaakt op de zuidwest kant van het Vuurboetsduin; Veel dennen gingen als brandhout naar Vlielander houtkachels. Van de takken werd houtchips gemaakt en over zanderige paden uitgestrooid. Wat ons toen opviel aan de reacties van de eilanders was het verschil van mening tussen de toen 80, 90 jarigen, de mensen van rond de 60 jaar en de jongere generatie. De oudsten vonden het prachtig; “Ja mooi, zo was het ook toen wij daar speelden”. De zestigers vonden het niks; de boom waaronder ze ooit hun eerste zoen hadden gehad was weg. Mooi waardeloos. En de jongste generatie werd ineens op de hoogte gebracht van het fenomeen Blikspuutkuul.

Door de houtkap was deze speelplek weer vrij gekomen. Het is nu een favoriete locatie van klassieke muziek tijdens het festival into the Great Wide Open en een favoriete trouwlocatie. Het mooist vind ik, dat er weer flink gespeeld wordt op het duun! Daar liggen dus vaak de bijzondere herinneringen.

In dit blog zie je een 3 tal foto’s uit de collectie van Dirk Bruin Azn. Op zijn fotopagina’s van Flickr kan je nog veel meer mooie foto’s van Vlieland toen en nu zien. ( Ja, ik maak hier even reclame voor mijn man;-)

Vuurboetsduin januari 2020
Deze foto maakte ik vanmiddag. Bijna 100 jaar na de volgende foto.

 

zicht op vuurtoren 1921 vanaf pad ijsbaan. coll Dirk Bruin
En dit is 1921. Vanaf het pad naar de ijsbaan genomen. Coll. Dirk Bruin.

 

 

 

luchtfoto vuurboetsduin 2008. coll. Dirk Bruin
Luchtopname gemaakt in 2008. Coll. Dirk Bruin

HIER even dubbelklikken voor nog meer foto’s van het Vuurboetsduin en de vuurtoren.

 

Herinrichting Vuurboetsduin binnenkort van start.

Vorig jaar zijn er op het Vuurboetsduin al enkele zeer stevige picknick banken geplaatst op plekken met een fenomenaal uitzicht. Komend jaar zal de rest van het machtige duin aangepakt worden, zodat het nog mooier wordt. Maar dat is mijn mening;-)

O, ja ik las ergens de suggestie, dat al het hout wat op Vlieland gezaagd wordt naar de bio massa industrie gaat…. daar is geen sprake van. Al het hout blijft op Vlieland, kerstbomen en houtchips in dit geval.

 

reageren

geef een reactie

 • Berend J Hazenberg
  21 januari 2020 om 13:13

  Mijn dagelijkse wandeling: rondje om de Vuurtoren.
  Ik had eerst wat ongenuanceerd commentaar over het zagen, en dan met name over dat de takkenbossen die bleven liggen en de doorgang beperkte. Alle lof voor onze SBB-medewerkers. Alles is opgeruimd en versnippert en het zanderige pad is hierdoor veel beter beloopbaar geworden. Ik kijk uit naar de herinrichting. De nu geplaatste picknick banken zijn mooi en degelijk.
  De eerste namen zullen er binnenkort wel ingekerfd worden, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar dan wel “ambachtelijk” kerven en geen spuitbussen!

 • wessel
  20 januari 2020 om 16:08

  Wij zouden in het duin ook wel wat meer willen bijdragen aan het open houden van de duinen. Maar wij hebben het materieel niet om bijvoorbeeld te plaggen – zwaar werk. Is daar wat op te verzinnen?

 • Lia Copijn
  16 januari 2020 om 15:03

  graag de herinrichting van het Vuurboetsduin met gemengde bomen en niet alleen dennen en ook niet met die foei lelijke picknick tafels, de herinrichting graag iets breder oppakken, want alleen p.tafels plaatsen is geen herinrichting

  • ankebruin
   20 januari 2020 om 09:34

   Dag Lia,

   De herinrichting van het Vuurboetsduin, behelst het hele duin, de trappen, de paden, de directe omgeving van de vuurtoren, u vraagt of we het breder aan kunnen pakken, maar breder als dit is m.i. niet mogelijk. Ik weet niet welke picknick tafels u foeilelijk vindt. De picknicktafels, waarvan er nu 2 al staan, oogsten veel lof van de Vlielanders en de gasten die we spreken.
   Het hele herinrichtingsplan is in te zien hier op ons kantoor Dennenlaan 4. Komt u een keer langs om het te bekijken?
   Hartelijke groet,

   Anke Bruin

 • Tom Damm
  8 januari 2020 om 13:09

  Ik neem aan dat de cotoneasters ook meteen allemaal zijn weggehaald? En de Zweedse lijsterbes?

 • Theo
  8 januari 2020 om 09:18

  Mooi en duidelijk geschreven weet Anke!! Bedankt.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   8 januari 2020 om 11:20

   Hoi Theo!

   Wat leuk; een reactie vanuit Frankrijk;-)
   Dank je wel en au revoir!

   Groet,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog