www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Dood en gevaarlijk hout zagen; een echte winterklus

28 januari 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
dood hout zagen

Aan de buitenkant is bijna niet te zien dat deze boom rot is.

Een echte winterklus is het zagen van dood en gevaarlijk hout. Gelukkig hebben we hulp van 2 stage lopers Joeri en Mees en leerling Janco. Samen met collega's Amanda en Pieter zijn ze deze week begonnen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zo worden alle fiets- wandel- en ruiterpaden nagelopen om te kijken of er dode bomen in de nabijheid staan, of bomen waar dode takken in hangen, die met storm weer op een pad en dus ook persoon kunnen vallen.

Verplichting

Wij hebben de verplichting om één maal per jaar een dergelijke ronde te maken, om een zo veilig mogelijke situatie te creëren. Dit werk kan natuurlijk het best gedaan worden in de winter. Er zijn nu immers niet zoveel gasten op het eiland en het is  geen broedseizoen. Bovendien kun je nu goed zien waar dode takken hangen. Het zijn vooral eiken waar soms takken van afsterven en als het blad aan de boom zit kun je dat minder goed zien.

Rondom het dorp, waar het meest gerecreëerd wordt,  zijn het vooral veel abelen (soort populieren) een aantal sparren en dennen die deze week omgezaagd worden.

Dood hout doet leven

Het gezaagde hout blijft in het bos liggen en wordt weer opgenomen in de voedselketen. Insecten, zwammen, vogels, maar ook egels doen er hun voordeel mee. Over een paar maanden als het groen weer overal uit komt zie je al dat dode hout niet meer en kan de natuur haar heerlijke gang gaan. Er zijn wel mensen die het een rommelig gezicht vinden en graag zouden zien dat we het dode hout opruimen, maar dat doen we dus niet om bovenstaande reden.

 

Voorzichtig aan het werk

Op de foto hieronder is Janco (links) in overleg met Pieter. Hij is bezig een abeel om te zagen die rot is van binnen. Dat vereist heel voorzichtig en zorgvuldig zaagwerk. Een dergelijke boom kan splijten, draaien en onvoorspelbaar naar beneden komen. Vakkundig wist Janco de boom gecontroleerd te laten vallen.

dood hout zagen 2020
Overleg tussen leerling Janco Elzinga en collega Pieter Schaper.

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Ria
    28 januari 2020 om 15:18

    Tja…. wil dolgraag weer e.e.a. komen bewonderen. Ik twijfel ook nog, heb hier en daar nog wat ongemakken. Wie weet gaat het toch weer lukken, een groet!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog