www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het fladdert in de nacht.

30 juni 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
pauwoogpijlstaart ( foto Sjoukje Mulder)

De pauwoogpijlstaart (foto Sjoukje Mulder)

In het weekend van 21 juni was het de nacht van de nachtvlinders. In heel Nederland werd er door de deskundigen en liefhebbers gekeken en gezocht naar deze soort vlinders. Ook op Vlieland waren Sjoukje Mulder en collega Amanda Lijnema druk met het inventariseren en monitoren. Vanwege de corona crisis kon er dit jaar geen publiek bij zijn, maar gelukkig maakte Sjoukje prachtige foto's.

Hieronder een bijdrage van Sjoukje

Wat kunnen we genieten van vlinders en vooral die we overdag tegen komen met hun mooie kleuren.

Daarnaast zijn er ook nachtvlinders, waar er nog meer soorten van zijn dan de dagvlinders. Meestal hebben de nachtvlinders saaie kleuren omdat ze niet hoeven op te vallen in het donker. Om te weten hoe het met deze vlinders gaat en welke soorten er in een gebied voorkomen kun je gaan monitoren. Maar dan moet je ze eerst “vangen”. Dit kan door middel van  een lichtval, zoals een wit laken met een lamp er achter, smeer een lekker luchtje/smaakje op een boom of een lichtbak. Hier vallen de vlinders in en dan kun je later bekijken welke soort er in zitten. De uitslag kan je dan doorgeven aan het meetnet van de Vlinderstichting die al die gegevens verzamelen.

Je hebt geen idee wat er boven je hoofd vliegt als je in het donker in het bos loopt. Je zou ook eens met een zaklamp in het bos kunnen lopen en omhoog schijnen.

reageren

geef een reactie

 • Hedy
  1 juli 2020 om 19:04

  Super, dat boswachtersblog. Ik zie ernaar uit en vind het iedere keer weer interessant en leuk.
  Ik ben goed in Nederlands. Soms zie ik wel eens een taalfoutje. Geeft helemaal niks. Maar toch: als jullie willen, kijk ik de stukjes na voordat ze op internet komen.
  Laat maar weten. Zo niet, ook goed.!

  • Hedy
   1 juli 2020 om 19:06

   Het is niet mijn bedoeling mijn reactie te ‘plaatsen’! Ik wilde alleen “verzenden”!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog