www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Maaien voor mooie natuur op Vlieland.

7 september 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
maaien berm Postweg 2020

Op de achtergrond berkjes.

Sinds jaar en dag komt Gert Jan de Vries met een batterij aan machines begin september naar Vlieland. Waarom eigenlijk? En waarom is er al flink kort gemaaid door onze collega Amanda Lijnema met de tractor en maaimachine met opraper? Iedereen die afgelopen weken langs de Postweg kwam kon zien dat er heel wat werk verzet werd. Velen vragen zich af waarom. In dit blog de uitleg over het hoe en waarom.

Eerst kijken waar wel en niet gewerkt kan worden.

Voordat de machines ingezet worden gaat onze collega Carl Zuhorn kijken of er nog iets bijzonders staat, zoals bijvoorbeeld een mierenhoop. Daar wordt dan even een rood/witte paal neergezet, zodat de mierenhoop blijft. Dat is een verplichting die in de flora en faunawet staat. Het kan ook om een orchidee gaan, die nog in bloei staat.

Verschralingsbeheer levert volgend jaar weer mooie natuur op.

Zo heet het eigenlijk, verschralingsbeheer. Het woord klinkt akelig, maar toch is het nodig in Kroon’s Polders en in duinvalleien waar we gemakkelijk met de machines kunnen komen. Kort gezegd komt het hier op neer. Als we niks zouden doen groeien de polders dicht met riet en wilg en de duinvalleien komen vol te staan met struikgewas en uiteindelijk bos. Dat is niet wenselijk.  Niet voor de natuur en niet voor de Vlielanders en gasten die graag willen genieten van de diverse landschappen die ons kleine eiland biedt.

Als alle planten in bloei hebben gestaan en hun zaad weer verspreid is, is het tijd om de boel super kort af te maaien en het maaisel af te voeren. Het maaisel gaat over de werkpaden, zodat het zand weer bedekt is. Als je nu langs die werkpaden loopt, ruik je vooral een pepermuntgeur, dat is de watermunt uit de eerste Kroon’s polder.

De bodem is weer klaar voor volgend jaar, zodat alle bloemen daar weer kunnen bloeien. Goed voor de insecten en prachtig om te zien en te ruiken natuurlijk. We laten ook stukjes staan, omdat daar nog wat in bloei staat, zoals parnassia bijvoorbeeld.

parnassia
Bloeiende parnassia laten we zoveel mogelijk staan.

Rondje Kroon’s polders levert 5 landschappen op.

De gemarkeerde wandelroute rond Kroon’s polders levert bijvoorbeeld 5 soorten landschappen op: kwelder, Waddenzee, polders (van zoet naar zout), duin, en strand langs de Noordzee. De route is 7,5 kilometer lang en ieder jaargetijde zeer de moeite waard om te lopen. Als we de polders niet zouden maaien, wordt het daar een saaie boel. Dat geldt ook voor de duinvalleien en de bermen langs de Postweg.

maaibeheer KP sept 2020
De maaimachine op rupsbanden van Gert Jan de Vries uit Cornjum aan het werk in de eerste polder.

Als haren op een hond.

Op de foto bovenaan dit blog is goed te zien, dat we door het kort maaien en afvoeren bijvoorbeeld de heide bewaren. Op het stukje daar achter zie je wat er gebeurt als we niks doen. Berkjes als haren op een hond.

We moeten zuinig zijn op onze duinen, 2% van heel Nederland bestaat uit duin. Heel Vlieland is duinlandschap, op Kroon’s polders na. Als je nu in het bos loopt rondom het dorp realiseer je je nauwelijks dat je eigenlijk door duinlandschap loopt. Hoewel je natuurlijk rondom het Vuurboetsduin, duin op duin af loopt.

reageren

geef een reactie

 • Hedy
  11 september 2020 om 07:53

  Als je veel over het eiland wandelt, zie je jullie vaak bezig. Zó leuk om het hoe, wat en waarom te lezen! En leerzaam ook nog..
  Bedankt!

  • Anke Bruin
   11 september 2020 om 09:01

   Hoi Hedy,

   Kijk, dat vind ik dan weer leuk om te lezen. Dank je wel voor je reactie.
   groet,

   Anke

 • Albert
  8 september 2020 om 11:39
 • Theuna
  7 september 2020 om 22:31

  Mooie uitleg, dank daarvoor. Succes met t onderhouden hiervan zodat wij (en jullie natuurlijk ook) nog steeds kunnen genieten van Vlieland
  Groetjes, Theuna Huitema

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   8 september 2020 om 08:38

   Hallo Theuna,

   Dank je wel voor je reactie!
   Graag tot ziens op Vlie,

   groet,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog