www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Licht aan de horizon.

11 december 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
sfeer december 2020

Licht aan de horizon

December is de maand om terug te kijken naar het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat komt. En wat een jaar! Het heeft ons allemaal geraakt; ik denk dat iedereen wel iemand kent die het ellendige corona virus gehad heeft of nu heeft.
Het jaar van verdriet en zorg en thuiswerken. We missen onze collega's, het werken is anders.
De natuur bracht ons veel moois. Als iets duidelijk is geworden: "Buiten maakt je beter"!

Mazzelaars op Vlieland.

Ongelofelijk veel gasten en ook Vlielanders hebben kunnen genieten van de natuur afgelopen jaar. Gister las ik nog een bericht, dat het echt bewezen is dat natuur helend kan werken. Zelfs het kijken naar een natuurfoto maakt al dat je je beter voelt. En ja, wij als boswachters en inwoners van Vlieland hebben het geluk dat we er midden in wonen en werken. Gasten komen voor de sfeer van het eiland en dan vooral voor de natuur.

Terug kijken.

Afgelopen jaar konden we nauwelijks excursies lopen, de vogelkijkhut De Vogelkieker in Kroon’s polders was gesloten. Gelukkig zagen we veel gasten en Vlielanders het eiland zelf ontdekken. Onze wandelroutes met bijbehorend route boekje werden goed gebruikt. We zijn bijna door de eerste druk van het wandelrouteboekje heen en dus bezig met een actuele 2e druk. Het buiten werken kon gelukkig door gaan. Zo is er veel werk verzet rondom het Vuurboetsduin, het vee kon verzorgd worden en deed het prima. Een nieuwe kudde geiten kon naar Vlieland komen. De grauwe klauwier, één van de kleinste roofvogels, ging met succes broeden, zo ook de oeverzwaluw. De lepelaars waren weer te bewonderen langs de Postweg en hadden hun broedkolonies op maar liefst 10 plekken op Vlieland. Het oprukkende bos tussen De Lange Paal en Nieuwe Kooi werd terug gezet, zodat het duinlandschap weer zichtbaar wordt. Zomaar een greep uit het afgelopen jaar.

Op ons natuurkampeerterrein De Lange Paal mochten we vanaf eind juni heel veel gasten verwelkomen. Ik trof op één van de Waddenvelden een echtpaar uit Friesland, beiden werkzaam in de zorg. Normaal gingen ze altijd naar Frankrijk, maar nu zaten ze dus hier voor hun tent. Ik maakte een praatje. Ze waren zichtbaar ontroerd en blij dat ze na bijzonder moeilijke maanden nu hier zaten. “Meer hebben we nu niet nodig, dit is fantastisch”. Het raakte me.

Twee kopjes koffie.

Natuurbeheer kost geld. We horen wel eens dat wij van de belastingcenten lekker buiten mogen rondlopen. Tja, voor natuurbeheer is echt meer nodig, dan een beetje buiten rond lopen. Ik hoorde laatst dat het de belastingbetaler ongeveer 2 kopjes koffie per jaar kost, zodat wij de natuur kunnen beheren. Een kampeerterrein runnen. Inventariseren, recreatieve voorzieningen in orde maken, duinlandschap herstellen, bloggen… (en oh ja, een kilometer snelweg aanleggen kost 1 miljoen euro per kilometer. Staatsbosbeheer krijgt ongeveer 2 miljoen euro per jaar van de overheid).

Vooruit kijken; licht aan de horizon!

Ook komend jaar gaan we verder met het mooi houden van de natuur op Vlieland. De Vlielanders krijgen ‘iets leuks’ van ons in de brievenbus. We hopen vanaf maart weer excursies te kunnen lopen. We gaan weer met de jeugd van brede school De Jutter op pad. Maar ook werkzaamheden uitvoeren t.b.v. PAS- maatregelen (Plan Aanpak Stikstof) HIER  kan je meer lezen hierover.

Namens mijn collega’s wens ik iedereen licht aan de horizon, gezondheid en geluk voor het komende jaar.

reageren

geef een reactie

 • Bernard
  14 december 2020 om 13:38

  Ik hoop volgend jaar weer op het trekkersveld te mogen staan.
  Tot dan!

 • Janty
  12 december 2020 om 12:37
 • Lidy Jager
  11 december 2020 om 20:17

  Ik heb heel veel zin om in 2021 weer rond te struinen op Vlie!

 • Noor
  11 december 2020 om 19:52

  Mooi blog, Anke. Empathisch geschreven.
  Ga zo door!

 • Jaap
  11 december 2020 om 19:44

  Als geaarde Vlieland ganger, (46 jaar) zie ik elke keer de dingen die jullie opknappen, of veranderen. Ik vind dat de natuur op Vlieland netjes gehouden wordt en vooral natuurlijk. Jammer dat er verschillende dingen afgelopen jaar niet door gingen of dicht waren, er was nog genoeg te zien. Tot eind maart 2021, dan komen we weer om wat te vieren. Wij hopen dat alles weer een beetje normaal is. Fijne kerstdagen en een gezond 2021.

  • Tiny van der Knaap
   14 december 2020 om 18:01

   Natuur werkt inderdaad helend.
   Dank voor jullie werk

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog