www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Meer kansen voor de jonge lepelaars op Vlieland.

3 augustus 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
jonge lepelaars ( foto archief Staatsbosbeheer)

Jonge lepelaars ( foto archief Staatsbosbeheer)

Door het koude natte en winderige voorjaar hebben de lepelaars op Vlieland een lang broedseizoen.
Nacontrole van de lepelaar kolonies leert dan ook dat nog niet alle lepelaars klaar zijn met het verzorgen van hun jongen.
Daarom hebben we op Vlieland besloten het broedseizoen te verlengen tot 15 augustus.

Jonge lepelaars zijn erg kwetsbaar.

Uiteraard zijn we zuinig op de lepelaars en daarom hebben we besloten om ze een paar weken rust- en voermomenten extra te geven. Ze broeden op diverse plekken in kleine kolonies en op deze locaties hebben we op de borden tijdelijk dus stickers geplakt met de datum tot 15 augustus i.p.v. 1 augustus. Lepelaars broeden maar 1 keer per jaar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de boerenzwaluw, deze kan in ieder geval 2 x broeden en heel soms zelfs 3 maal. Alles is hierbij gericht op het groot brengen van zoveel mogelijk nakomelingen. Dat geldt ook voor de lepelaars.

Ze moeten immers binnenkort sterk genoeg zijn om de tocht naar de Afrikaanse kust weer aan te gaan. Jonge lepelaars die al kunnen vliegen herken je aan de zwarte zoom langs de vleugels. Bij laag water zijn ze heel mooi te zien langs de Postweg, waar ze al maaiend met hun snavel aan eten komen.

We hopen dat de komende 2 weken de jongste lepelaars voldoende rust en voedsel krijgen om met de groep mee te kunnen, als ze eind augustus, september weer naar warmere oorden gaan.

 

reageren

geef een reactie

  • Ard
    5 augustus 2021 om 15:11

    Heeft Sinagote zich dit jaar nog laten zien?

  • Ria
    3 augustus 2021 om 11:59

    Ben helemaal opgewonden, heb vanmorgen gereserveerd voor 4 dagen Vlieland, kom alles EINDELIJK bewonderen vanaf 2 september!!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog