www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Over de Kikkerbult, Linzelbocht, De Lange Paal en de Tuin van Maarten.

29 april 2022 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Linzelbocht

De Linzelbocht vanuit de West.

Onlangs was er een leuk online gesprek gaande op Facebook over waar nou precies het Witte Lid is.
Naar aanleiding daarvan dacht ik dat het misschien wel leuk is om een aantal typische plaats duidingen hier op Vlieland te verklaren. Het is een serie geworden en in dit derde blog schrijf ik o.a. over Kooisplek, de Kikkerbult, de Linzelbocht, de Lange Paal en de tuin van Maarten.

Kooispleklid/Kikkerbult

 Ooit was er nabij deze locatie een eendenkooi. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit in de volksmond Kikkerbult genoemd. Waarom? Tijdens de oorlog stond hier een zoeklichtstelling. Na de oorlog moest dit duin met o.a. een radar en andere goederen bewaakt worden en Marttrienus Cupido (1904-1958) werd hiervoor aangewezen. De bijnaam van de Cupido’s was Kikkers (De Terschellinger tak van deze familie had een kroeg op Terschelling met de naam ‘de Vergulde Kikker’) en zo kreeg dit duin de naam Kikkerbult.

 Linzelbocht

 De bocht in de Postweg bij De Lange Paal.

Genoemd naar de legendarische Majoor Jan Linzel. (1915-2019). Het verhaal gaat dat er op het CSK (Cavalerie Schiet Kamp) wel eens een feestje was en dat de Majoor in al zijn enthousiasme op de terugweg de bocht iets te ruim nam en in het Wad belandde. Het is niet bekend of dit op waarheid berust, maar sindsdien heet het de Linzelbocht.

Meer lezen over deze bijzondere man? Google maar eens op zijn naam. 

 

De Lange Paal.

Ook hier zijn verschillende naamsverklaringen te vinden in de boeken.

Er zou ooit een paal hebben gestaan, die vervangen moest worden. De resten van die paal konden niet verwijderd worden , dus plaatste Rijkswaterstaat een paal op de oude paal. Dit verhaal lijkt zeer onwaarschijnlijk.

 Nog niet zo lang geleden werden resten van een kaap in de zeereep ten noorden van De Lange Paal teruggevonden. Een kaap staat nooit alleen, er zijn er altijd twee; die vanuit zee op enig moment in één lijn kwamen te staan en de zeevarenden wisten dat ze in dit geval bij de ingang van de zeestroom Stortemelk zaten. De andere kaap moet dus dicht in de buurt van het woonhuis van De Lange Paal hebben gestaan. Een oud kampeerder die vanaf zijn kindertijd al op De Lange Paal kampeerde heeft mij het duin aangewezen, waar die paal (kaap) gestaan moet hebben. Ook heb ik hierover nog navraag gedaan bij Ton Pronker en hij wist mij ook te vertellen, dat dit verhaal klopt.

De Lange Paal
Zomers plaatje van De Lange Paal

 

Tuin van Maarten.

Eén van de oudste moestuinen van Vlieland ligt bij natuurkampeerterrein De Lange Paal. Jarenlang heeft Vlielander Maarten de Gorter (1913-2006) daar met hart en ziel groente en fruit gekweekt. Deze bijzondere man, (die ook nog aan de Birma spoorlijn heeft moeten werken en grote ontberingen heeft doorstaan) was in het seizoen dagelijks in zijn tuin te vinden. “Als je werkt zoekt, moet je een moestuin gaan beginnen” was een mooie uitspraak van hem. Tot zijn dood was hij er te vinden. Als eerbetoon en nagedachtenis heet de tuin sinds 2007 ‘Tuin van Maarten’.

 

Vind je het leuk om dit te lezen? Abonneer je dan op dit blog, want er komen nog meer naamsverklaringen in deze serie. Ook voor overige nieuwtjes uit de Vlielander natuur trouwens.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Henri Bouwmeester (NIOO).
  1 mei 2022 om 11:51

  En oh ja… de moestuin van Maarten is momenteel jammer genoeg buiten gebruik zag ik. Komt er nog weer een gebruiker op?

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   2 mei 2022 om 08:48

   Hoi Henri,

   Zeker, daar zijn we mee bezig.

   Groet,

   Anke

 • Henri Bouwmeester (NIOO).
  1 mei 2022 om 11:49

  Hartstikke leuke rubriek Anke !
  Ik noem vogels in de nestkast die wij in de Linzelbocht hebben hangen altijd de Linzelmezen !

 • Martijn Janssen
  30 april 2022 om 11:01

  Hallo Anke,

  Wat een leuke serie is dit: Verhalend Vlieland, kan er geen genoeg van krijgen!

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   2 mei 2022 om 08:51

   Hoi Martijn,

   Dank je wel. 😉

 • Hans de Vries
  29 april 2022 om 20:00

  Reactie op Linze/bocht. In mijn diensttijd op Vlie in 1976/1977 heette deze bocht, met eenzelfde verhaal, de Spel-bocht, genoemd naar een officier met die naam.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   2 mei 2022 om 08:55

   Dag Hans,

   Wat leuk, dat wist ik niet.

   Dank voor de info,
   groet,

   Anke

 • Jaap
  29 april 2022 om 19:18

  Anke, hoe komt het dat ik altijd gehoord heb dat het tuintje, “het tuintje van Jan” heette? En dan bedoel ik het tuintje naast het laatste kampeerveldje link van de weg richting het duin.

  • Anke
   30 april 2022 om 10:00

   Hoi Jaap,
   Dat klopt, tussen de tuin van Maarten en het grote kampeerveld ligt het Doortrekkersveld, voormalig de moestuin van de vorige beheerder Jan Jager. Dit veldje noemen we tuin van Jan.

 • Aafke
  29 april 2022 om 19:02

  Zo mooi om deze wetenswaardigheden te lezen. Het gaat onze vakanties op Vlieland alleen maar mooier maken.

 • Noor
  29 april 2022 om 17:49

  Wat weer leuk en informatief, Anke. Dank je!

  • Tiny van der Knaap
   10 mei 2022 om 13:24

   Wat bijzonder, de naamgeving van de Vlierlandse plekjes,
   Leuk, de tuin van .Maarten

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog