www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Over Kokkies Landje, Corneesjen street en Land van Tot

19 mei 2022 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
bloemen

Nu te zien, de bloemen in Kokkies/Maartens landje

Onlangs was er een leuk online gesprek gaande op Facebook over waar nou precies het Witte Lid is.
Naar aanleiding daarvan dacht ik dat het misschien wel leuk is om een aantal typische plaats duidingen hier op Vlieland te verklaren. Het is een serie geworden en in dit zesde en laatste blog in deze serie vertel ik over Kokkies/Maartens landje, Corneesjen street en het (pas ontstane) "Land van Tot".

Kokkies landje/Maartens landje

Op de huidige Falkplankaart van Vlieland staat nog steeds Kokkies landje, maar bij de Vlielanders van nu is het meer bekend als Maartens landje. (Langs de Postweg, vlak voor de afslag de Afloop). Zo zie je dat namen van plekken in loop van de jaren en eeuwen aan verandering onderhevig zijn.

Het was vroeger een weiland, waar Maarten de Gorter zijn paard had lopen. Het is nu een prachtig plekje. Het is er praktisch altijd vochtig, omdat er in de jaren ’90 een plastic scherm verticaal is ingegraven om duinwater op het eiland te behouden in plaats van dat het in de Waddenzee stroomt. Dit levert dus in het voorjaar en zomer een mooie bloemenzee op, waar o.a. orchideeën en veenpluis te zien zijn. Eénmaal per jaar begin september, als alles gebloeid heeft wordt het gemaaid.

Corneesjen street

Er zullen maar weinig Vlielanders zijn die weten waar dit is, laat staan badgasten. Het staat niet op de kaart, maar ik vind het toch leuk om te vermelden.

Er is een strekdam op het Noordzeestrand ter hoogte van Kaap Bol die een opvallende vorm heeft. Het lijkt wel alsof er, in profiel, wat schoorsteentjes te zien zijn. Vijftig jaar geleden speelden de kinderen van toen ook graag op het strand. Het was Peter Kiewiet (nu 60 jaar) die de naam Corneesjen street bedacht als er op die locatie afgesproken werd te gaan spelen. Destijds was er een Engelse serie te zien op tv met de naam Coronation Street. Als die serie begon zag je (rokende) schoorsteentjes van een Engels stadje. Dat deed Peter dus denken aan de vorm van die specifieke strekdam. Spelen bij Corneesjen street dus.

strekdam Vlieland
Strekdam ‘Corneesjen street’

Land van Tot.

Maar liefst 3 generaties Tot hadden graslanden in langdurige erfpacht.  De laatste landjes lagen tegen Nieuwe Kooi aan. Ooit liepen er wat koeien op, en later waren het hooilandjes. De afrastering laat nog op sommige plekken gejut houten palen zien. Elke zomer werd het gemaaid, soms 2 maal. Het hooi werd verkocht aan de maneges. Onlangs zijn de landjes in goed overleg terug gekomen in beheer van Staatsbosbeheer. Als eerbetoon aan de 3 generaties Tot die hier de weilanden in erfpacht hadden is er een landhek geplaatst met de tekst “Land van Tot”, gemaakt door collega Pieter Schaper. Erik Tot gaat de geschiedenis in als de laatste boer van Vlieland. Vanuit cultuur historisch oogpunt zullen wij de weilandjes blijven maaien, om ook de maneges te kunnen bedienen. We hopen dat ook over een paar honderd jaar deze plek nog steeds de naam “Land van Tot” zal dragen.

Binnenkort ga ik in dit blog nog eens uitgebreider in op de 3 generaties boeren Tot.

 

landhek Vlieland
“Land van Tot”

 

En zo zie je dat door het wonen en werken op deze fantastische zandhoop de geschiedenis zich bijna als vanzelf schrijft. Plekken met herinneringen, gebeurtenissen, verhalen die een naam krijgen.

Hiermee sluit ik voorlopig deze serie blogs af over namen van plekken op Vlieland. Mocht je nog een plek weten met een speciale naam plus de verklaring laat het dan weten.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Broek
  20 mei 2022 om 11:50
  • Jeroen Verkroost
   23 mei 2022 om 23:32

   Wat een super leuke reeks is dit. Ik heb echt genoten! Ik ga de plekjes deze zomer eens rustig bezoeken 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog