www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Kijk uit! Broedende strandplevieren op het strand van Vlieland

28 april 2023 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
strandplevieren foto Carl Zuhorn

Strandplevieren bezig met nageslacht. Foto Carl Zuhorn

Het weer wordt weer mooier en warmer, dus veel mensen gaan lekker op pad. Uiteraard hoort daar een strandwandeling bij. Hartstikke mooi natuurlijk, maar juist in deze tijd proberen de kleine strandbroeders te broeden en hun jongen groot te brengen. Maar liefst 3 soorten plevieren broeden op Vlieland. En geloof me, je baalt echt als jij, je hond, of je motor er voor zorgt, dat er verstoring is bij deze bijzondere vogeltjes. Ze broeden onder andere bij de strandovergang Reddingbootpad, (Kamp) richting motorcrossbaan.

De strandplevieren zijn er weer

De natuur gaat gewoon door, dus ook dit jaar zijn strandplevieren op de Vliehors neergestreken om er te gaan broeden. De Vliehors is één van de belangrijkste broedgebieden voor de strandplevieren in Nederland. Strandplevieren zijn kwetsbare vogeltjes, meesterlijk gecamoufleerd. Ze broeden in de zone met jonge (primaire) duintjes aan de voet van de Noordzeeduinen en op de Vliehors.

 

 

 

 

 

Waarom is de rust zo belangrijk?

Staatsbosbeheer plaatst informatieborden boven en beneden bij de strandovergang van het Reddingbootpad. Via onderstaande link is een animatiefilmpje te bekijken, wat laat zien waarom rust zo belangrijk is en hoe we de strandbroeders eenvoudig kunnen helpen.

http://www.youtube.com/watch?v=G9RkD1eSX-w

Niet door jonge (primaire) duintjes en honden aan de lijn

De Vlielanders en ook gasten worden vriendelijk verzocht om vanaf de strandovergang bij Reddingbootpad (dat is de laatste strandovergang aan het einde van de POstweg) tot aan de waterlijn de hond aan de lijn te houden. En niet met (aangelijnde) hond door de zone met primaire (jonge) duintjes te lopen. Dat is omdat een (loslopende) hond de meeste verstoring veroorzaakt voor de strandbroeders die in die zone broeden. Vooral in de ei-fase en als er jonge kuikens zijn is de verstoring het grootst. Ook de Vlielander motorcrossers worden gevraagd om de palenrij aan te houden tot aan de crossbaan en niet door de jonge duintjes te rijden.

kuiken strandplevier
Zoekplaatje… zie jij het kuiken? (foto Carl Zuhorn)

Namens de vogels, de beherende instanties, de tellers van de Telploeg Vlieland én de Strandvogelwerkgroep van het overlegorgaan Waddeneilanden, wordt iedereen bedankt voor de medewerking.

reageren

geef een reactie

 • Appie
  17 mei 2023 om 13:39

  Beste mensen,

  Kan het zijn dat we een 5 stuks Moeraskartelblad hebben ontdekt?
  We hebben een foto gemaakt, maar kunnen deze helaas niet sturen zien we.

  Met vriendelijke groet,
  Hanneke en Appie.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog