www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Benefietavond voor grote grazers in Zaanse Rietveld

18 augustus 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

SchotsehooglandersDoor boswachter Jenny van Leeuwen

Het is altijd mooi om te merken dat de betrokkenheid bij onze natuurgebieden vanuit de omgeving groot is. Mensen tonen dit maar al te vaak met helpende handen, inzet van eigen middelen of met mooie woorden. Dat doet een boswachter goed! Voor het Zaanse Rietveld komt er nu ook een bijzondere vorm van steun.

Vogelpark Avifauna en Rotary Club Alphen aan den Rijn organiseren voor het vierde jaar op rij een benefietavond in de vorm van een avondopenstelling vol met leuke activiteiten. De totale opbrengsten van deze avond gaan naar het Zaanse Rietveld, waar we met deze middelen jaarrond begrazing met Schotse Hooglanders kunnen realiseren.

hooglandermetjongStaatsbosbeheer wil het Zaanse Rietveld duurzaam beheren en laten ontwikkelen door de inzet van grote grazers in het gebied. Door hun manier van grazen, betreden en mesten houden ze het gebied open en ontstaat er meer variatie. Meer insecten zullen hier een plek vinden, waarvan ook de vogels profiteren. Bezoekers aan het Zaanse Rietveld zullen bovendien een andere beleving krijgen van het gebied. Schotse Hooglanders hebben door hun uiterlijk een grote meerwaarde voor bezoekers. Ook vanaf de doorgaande weg de N11 zal de aantrekkingskracht van de dieren gaan werken. Op den duur zullen bovendien de effecten van de begrazing in het gebied merkbaar zijn.

Het Zaanse Rietveld heeft al eerder een gift mogen ontvangen. In 2010 heeft de avond geld opgehaald om een vogelkijkscherm in het gebied te realiseren. Samen met giften van andere partijen is later dat jaar een scherm geplaatst.

Dus heb je zin in een leuke avond waarbij je ook een goed doel steunt?
Vrijdagavond 23 augustus zal er van 18.00 tot 22.00 uur in het park volop amusement en spel te vinden zijn met als thema ‘Arenden’. Voor kinderen worden spellen zoals een roofvogelquiz, een arendenspel en vlottenrace georganiseerd.hooglander_klein
Collega boswachter Jan Griekspoor uit de Oostvaardersplassen komt vertellen over het succes van natuurlijke begrazing aldaar en over de terugkeer van zeearenden in Nederland. Zelf zal ik een stand bemannen om het project toe te lichten, alle andere vragen over het groen in het Groene Hart te beantwoorden en kinderen kunnen bij mij een natuurschilderij maken. Activiteiten zijn vanaf 18.00 uur. De entree voor de avond kost 4 euro. Dus: tot dan en daar?! Meer info

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog