www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Met de fiets “Natuur beleven in de Rottemeren”

24 juli 2020 Dick in Zuid-Holland

Molenviergang in de Zevenhuizer Zoom

Sinds half juli is er een leuke nieuwe fietstocht beschikbaar in het Rottemeren gebied. Voor iedereen die niet bang is voor anderhalf uur doortrappen langs water, polder, bos en groenzoom is dit een aangename manier om de natuur van de Rottemeren beter te leren kennen. De tocht van 26 kilometer is zowel op kaart als via de app van Rotterdam Routes te volgen. Downloaden kan met de link https://rotterdamroutes.nl/ . Kaarten zijn te verkrijgen op het steunpunt van Staatsbosbeheer aan de Kooilaan in Bleiswijk en bij de horecagelegenheden rond de Rotte. Je leert de Highlights van de natuur kennen én je komt ook meer te weten over de geschiedenis, polders en het landschap van de Rottemeren.

Fietstocht

Afgelopen week heb ik de fietstocht via de app op mijn telefoon een keer gevolgd. Deze app geeft precies aan waar je links en rechts moet afslaan en waar je even dient te stoppen voor een hoogtepunt. Dat kan zelfs via de luidspreker van je telefoon, zodat je zelfs niet meer op de display hoeft te kijken. Bij deze punten start er automatisch een bandje met uitleg over wat er op dat moment te zien is. Lees je de informatie liever? Klik dan op de desbetreffende highlight. Bijzonder handig als je niet van kaartlezen houdt en je volledige  aandacht wil houden op wat je ziet!

Highlights

Het startpunt is bij het Toeristische Overstap Punt (TOP)  Rottemeren op de Merenweg in Bleiswijk. Hierna fiets je door de verschillende deelgebieden van de Rottemeren, waarbij je 18 bijzondere plekken passeert waarover je extra uitleg krijgt. Het eerste stuk fiets je langs de westzijde van de Rotte. Je komt daarbij langs stinzenplanten, molenstompen en het unieke Pekeiland.

langs de Rottewestzijde van de Rotte

Vervolgens ga je langs het Hoge Bergse Bos en krijgt uitleg over de Wiebertjes. Ooit aangelegd als kunstwerk en nu geworden tot een fraai natuurgebiedje met allerlei rietvogels als blauwborst, rietzanger en kleine Karekiet. Dan kom je bij het Hoekse Moerasbosje. Hier vindt je dodaars, ijsvogel en de grote zilverreiger. Via Ommoord fiets je naar het Nessebos. Kort geleden is er in een natuurontwikkelingsplan een stuk weiland afgegraven om weer bloemrijk veenmoerasrietland te laten ontwikkelen. Het volgende gedeelte van de tocht gaat langs de Zevenhuizenplas met lepelaars, reigers en het verdronken populierenbosje waar het zeldzame Woudaapje regelmatig gespot wordt. De Eendragtspolder is de volgende stop. Hier is op slimme wijze  een waterberging gecombineerd met natuur, recreatie en een internationale roeibaan. Steeds meer vogelaars weten de weg naar dit vogelrijke gebied te vinden. Het is de moeite waard even de tijd te nemen bij het vogelinformatiepaneel.

vogelinformatiepaneel

Via de Tweenmanspolder met daarin het natuurreservaatje “Het Koornmolengat” en de unieke Molenviergang komen we bij de  Bleiswijkse Fles. Hier stop je bij de visdiefeilandjes. Die zijn speciaal aangelegd als nestplaatsjes voor visdiefjes. Nadat je de brug bent overgestoken bij het Rijksmonument de Bleiswijkse Verlaat”, een houten sluis uit 1772, ben jee weer terug in de Bleiswijkse Zoom waar de tocht begon.

visdiefjes

Mogelijk gemaakt

De fietstocht is een onderdeel van het project Biodiversiteit Rottemeren waarmee het Recreatieschap Rottemeren samen met Natuur en Vogelwacht Rotta de natuurwaarden en beleving van de natuur in de Rottemeren verhogen. De projectuitvoering is gedaan door EKOLOGIKA en is mogelijk geworden door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

reageren

geef een reactie

 • Karin
  25 juli 2020 om 11:06

  Bedankt voor de tip!
  Ik heb de app gedownload. De tocht staat aangegeven als wandeltocht. Ik vraag me af of ik dan wel overal met de fiets kan komen.

  • Boswachterdick
   27 juli 2020 om 07:40

   Je kunt overal met de fiets komen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog