www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Welkom in Poldervaart

1 maart 2022 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

Een van de kenmerkende boerderijen in de omgeving.

In de reeks 'Welkom in...' komt elke eerst dag van de maand een blog online over een van de gebieden in Midden-Delfland, Buytenhout of de Zuidpolder. Doe inspiratie op en ontdek ook de minder bekende gebieden in Hof van Delfland.

Vorige maand waren we op bezoek in de Kandelaarhoek, gelegen in Midden-Delfland ten noorden van Schiedam, een verrassend stukje natuur in de polder. Ditmaal gaan we naar het direct naastgelegen gebied, de Poldervaart. Het gebied, vernoemt naar de deels gedempte vaart uit 1280, heeft een breed scala aan recreatiemogelijkheden. Ga picknicken of zonnen op de ligweide dat uitzicht biedt op water en een eilandje of wandel via het wandelpad door de Poldervaart en Kandelaarhoek. Voor ruiters is er een avontuurlijke route door en langs het water.

Kaart Poldervaart

In tegenstelling tot de Kandelaarhoek, die voornamelijk uit stukjes bos bestaat, is de Poldervaart open. Had ik al gezegd dat stedelijke elementen en natuur prima samengaan in dit gebied? Stad en land komen hier samen en bieden een laagdrempelige manier om even jezelf te onttrekken aan de drukte van de stad. Vanaf Schiedam Centrum ben je binnen een kwartier, op de fiets, in het gebied.

Kom je vanuit Schiedam? Vergeet dan niet om een tussenstop te maken bij het Rooms-Katholiek complex “St. Jacobus”, je vindt hier de St. Jacobuskerk met bijbehorende pastorie, tuin en hekwerk uit 1888-1890. Het complex ligt niet op Staatsbosbeheergrond, maar vormt wel de entree naar het gebied, biedt een kijkje in de cultuurhistorie van de omgeving en prachtige foto’s zijn gegarandeerd!

Typisch Midden-Delfland

Aankomst

Langs de Poldervaart zijn een drietal parkeerplaatsen te vinden (klik hier). Er is voldoende ruimte om de auto te parkeren of fiets neer te zetten. Vanaf de parkeerplaats loop je het wandelpad op en geniet je direct van de weidsheid van het gebied. Het wandelpad neemt je mee langs al het moois van het gebied: uitzicht over het water en boerderijen, de ligweide en dikke wilgen. Langs de waterkanten staat het speenkruid nu volop in bloei.

Het gebied is wandelend te ontdekken. Kies er voor om een gedeelte van het wandelpad op te nemen in je wandeling lang de knooppunten. Geen zin om zelf een route te verzinnen? Volg dan onderstaande route van een kleine 3,5 kilometer. De route kan vanaf elke parkeerplaats worden gestart.

Tip van de boswachter: volg deze route voor de optimale beleving van het gebied!

Deel je ervaring!

En… nieuwsgierig geworden? Trek een paar goede schoenen aan en ga op pad! De lente wordt steeds meer hoor- en zichtbaar; het geroffel van bonte spechten, zingende merels en bloeiend speenkruid.

Hoe heb jij dit gebied ervaren? Deel je ervaring, mooie foto’s, tips en tricks via de hashtag #staatsbosbeheerhofvandelfland of tag ons op Facebook of Instagram.

Bloeiend Speenkruid

Werkzaamheden 2022

In juli/augustus 2022 starten de boswerkzaamheden in de gebieden Poldervaart, Holierhoek, Woudhoek en de Kandelaarhoek. Tijdens de werkzaamheden worden de rood gemarkeerde bomen weggehaald; dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden worden daaropvolgend plantseizoen bomen en struiken terug geplant; bos blijft hierdoor bos. Bij het terugplanten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

Lees hier het persbericht over de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd in 2021. Medio juni wordt er een nieuw persbericht gepubliceerd met meer informatie over de werkzaamheden. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze maillijst via hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp “maillijst Zuidrand”.  Zodra wij een bericht beschikbaar hebben over de Holierhoek, Woudhoek, Kandelaarhoek of Poldervaart ontvang je een mail.

reageren

geef een reactie

 • Huub van 't Hsrt
  1 maart 2022 om 20:29
  • Boswachter Lisa Wassenaar
   2 maart 2022 om 08:58

   Bedankt Huub! En leuke waarnemingen zijn natuurlijk altijd welkom.
   Gr. Boswachter Lisa

  • lwassenaar
   2 maart 2022 om 08:58

   Bedankt Huub! En leuke waarnemingen zijn natuurlijk altijd welkom.
   Gr. Boswachter Lisa

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog