www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Welkom in Woudhoek

1 april 2022 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

In de reeks 'Welkom in...' komt elke eerst dag van de maand een blog online over een van de gebieden in Midden-Delfland, Buytenhout of de Zuidpolder. Doe inspiratie op en ontdek ook de minder bekende gebieden in Hof van Delfland.

Na een wandeling in de Kandelaarhoek en Poldervaart, in Midden-Delfland ten noorden van Schiedam, neem ik jullie mee naar de Woudhoek. Eerste indruk: WOUW! Ik ben natuurlijk een klein beetje bevooroordeeld, aangezien ik in al onze gebieden iets unieks zie. Maar dit heerlijke wandelgebied gaf het gevoel van ruimte met uitgestrekte graslanden, wateren en om het spannend te houden wat rietkragen.

De woudhoek is grofweg 126 hectare met regelmatige lange percelen, ook wel een slagenlandschap genoemd.

Kaart Woudhoek

Aan de wandel

Langs de Harreweg ligt een centraal gelegen parkeerplaats (klik hier). Er is beperkt ruimte om de auto te parkeren, daarom het advies om zoveel mogelijk te voet of op de fiets naar het gebied te komen. Vanaf de parkeerplaats loop je (aan de westelijke zijde) het wandelpad op en geniet je direct van het open landschap. Aan de oostelijke zijde ligt de Harreweg die overgestoken moet worden om bij Speelpolder WIJland te komen. Let goed op bij het oversteken. Wat ook oplettendheid vereist zijn de bermen. Wie weet kom je een van de eerste voorjaarsbloeiers tegen: Klein hoefblad , een geel bloemetje dat lijkt op een paardenbloem. Wanneer de bloem is uitgebloeid komen er, net zoals bij de paardenbloem, pluisjes aan.

Het gebied is wandelend te ontdekken. Er ligt een relatief goede padenstructuur, maar voor de minder mobiele personen onder ons zijn er wel wat uitdagingen (voornamelijk bij de bruggetjes). Kies er voor om een gedeelte van het wandelpad op te nemen in je wandeling lang de knooppunten. Geen zin om zelf een route te verzinnen? Volg dan onderstaande route van bijna 2,5 kilometer ideaal voor het gezin. Uiteraard zijn er voldoende paden om zelf een andere weg in te slaan.

Een leuke wandelroute voor het gezin. Na een rondje door het prachtige weidse landschap, kan daarna heerlijk gespeeld worden in de speelpolder.

Speelpolder WIJland

Leuk voor jong en oud! Aan de rand van Schiedam in het weidse Midden-Delfland ligt speelpolder WIJland. Kinderen hebben hier noten- en fruitbomen geplant die nog moeten uitgroeien tot prachtige volwassen bomen. In de speelpolder zijn veel verschillende manieren om van A naar B te komen; een vlot, boomstammen, slingertouwen, palen en de oneindige creativiteit van een kind. Je kunt lekker in het zand spelen en er is genoeg speelwater.

Uiteraard ben ikzelf ook nog even los gegaan en heb ik aan de kids een knap staaltje boswachterswerk laten zien. Lees: multitasken.

De kracht van een boswachter: overal een telefoontje aan kunnen nemen 😉

Tastbare geschiedenis

Dat er veel veenontginning heeft plaatsgevonden is terug te lezen in de vorige blogs, uiteraard zijn de sporen ook terug te zien in de Woudhoek. Toch is er, na enige research, ook nog tastbare geschiedenis te vinden. Langs de Groeneweg ligt een perceel dat al sinds 1938 (de 1ste bosstatistiek) genoteerd staat als veen. Wat is dan een 1ste bosstatistiek? In de jaren 30 van de vorige eeuw realiseerde men zich dat bosstatistieken van belang waren voor het doen van voorspellingen over de ontwikkelingen van Nederlandse bossen en over het beheer daarvan.

Op een kaart uit 1900 lijkt het perceel nog uit volledig veen te staan. Een kaart uit 1950 laat de eerste sporen zien van ontginning. Anno 2022 bestaat het perceel voornamelijk nog uit water.

Een perceel met veen vastgelegd tussen 1938-1948. Inmiddels is het grootste gedeelte ontgint.

Net als ik ook een geschiedenisliefhebber? Dan heb ik nog een tof weetje.

Aan de oost-zijde van de Harreweg ter hoogte van de speelpolder, ligt een stuk terrein met daarin 3 huisterpen en 3 huiserven uit de Late Middeleeuwen. De terpen zijn nog zichtbaar in het landschap. De gehele reeks van huisterpen en -erven langs de oostzijde van de Harreweg kan onderdeel hebben uitgemaakt van een middeleeuwse ontginningsbasis, welke zou kunnen liggen vanuit de oude dorpskern van Kethel. Mogelijk is de Harreweg, tezamen met de Abtswoudeweg uit Delft, een oude verbinding tussen Delft en Schiedam-Kethel, die haar oorsprong zou kunnen hebben in deze middeleeuwse ontginningsbasis.

Terpen Woudhoek

Deel je ervaring!

En… nieuwsgierig geworden? Trek een paar goede schoenen aan en ga op pad! De lente wordt steeds meer hoor- en zichtbaar; het geroffel van bonte spechten, zingende merels en bloeiend speenkruid.

Hoe heb jij dit gebied ervaren? Deel je ervaring, mooie foto’s, tips en tricks via de hashtag #staatsbosbeheerhofvandelfland of tag ons op Facebook of Instagram.

Bloeiend Speenkruid

Werkzaamheden 2022

In juli/augustus 2022 starten de boswerkzaamheden in de gebieden Poldervaart, Holierhoek, Woudhoek en de Kandelaarhoek. Tijdens de werkzaamheden worden de rood gemarkeerde bomen weggehaald; dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden worden daaropvolgend plantseizoen bomen en struiken terug geplant; bos blijft hierdoor bos. Bij het terugplanten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

Lees hier het persbericht over de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd in 2021. Medio juni wordt er een nieuw persbericht gepubliceerd met meer informatie over de werkzaamheden. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze maillijst via hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp “maillijst Zuidrand”.  Zodra wij een bericht beschikbaar hebben over de Holierhoek, Woudhoek, Kandelaarhoek of Poldervaart ontvang je een mail.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog