www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Welkom in de Holierhoek

1 juni 2022 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

In de reeks 'Welkom in...' komt elke eerst dag van de maand een blog online over een van de gebieden in Midden-Delfland, Buytenhout of de Zuidpolder. Doe inspiratie op en ontdek ook de minder bekende gebieden in Hof van Delfland.

Wie behoefte heeft aan weidsheid en het gevoel van ruimte, komt aan zijn trekken in de Holierhoek. Het gebied, in Midden-Delfland boven Holy Noord in Vlaardingen, bevat grofweg 142 hectare aan uitgestrekte percelen en water. Het open landschap wordt af en toe opgebroken door plukjes bos, een boerderij of een rij knotwilgen. Het gevoel dat je eindeloos kan wandelen, fietsen en skeeleren is een mooi begin van een ochtend of middag op stap.

Kaart van de omgeving Vlaardingen en Schiedam, met daaromheen de recreatiegebieden (rood). Het groen omringde gebied is de Holierhoek.

De geschiedenis van het gebied is kenmerkend voor de omgeving. Net zoals bij de eerder bezochte Poldervaart, Woudhoek en Kandelaarhoek wordt ook de Holierhoek gekenmerkt door het slagenlandschap. Deze langgerekte percelen zijn omringd door slootjes, die tijdens de veenontginning een eeuw geleden gebruikt werden voor de afwatering.

Op pad

De auto kan geparkeerd worden op een parkeerplaats langs de Holyweg. Om de omgeving optimaal te ervaren stap je op de fiets en gebruik je de Holierhoek als startpunt van je fietstocht. De lange slingerende fietspaden nemen je mee langs alle aspecten die Midden-Delfland kenmerkt: houten landhekken, uitgestrekte percelen, knotwilgen en lange sloten. Inmiddels staan de koeien ook buiten wat een extra landelijk sfeertje geeft aan je fietstocht. Check de TOP-routes voor een stevige, maar o zo mooie, fietsroute.

Uitzicht ter hoogte van de parkeerplaats (klik op de foto voor de locatie).

Toch liever te voet? Sla dan een van de wandelpaden in. De wandelpaden bestaan uit een halfverharding die je al slingerend door het landschap meeneemt. Tip: steek de Breeweg over voor een langere wandeling.

Ecologische Verbindingszone Zuidrand

Een van de mooie uitzichten ter hoogte van de Woudweg (klik op de foto voor de locatie).

Door de Holierhoek loopt de pas aangelegde Ecologische Verbindingszone. Althans, bijna. De werkzaamheden zijn medio september afgerond. Met het aanleggen van de ecologische verbindingszone wordt het natuurgebied Vlietlanden ten westen van Holierhoek verbonden met de noordoostelijk gelegen Ackerdijksche Plassen. De verbinding moet bijdragen aan de verspreiding van onder andere de Noordse Woelmuis, een bedreigde en kwetsbare soort.

Mocht je meer willen weten dan kun je hier alles vinden over de Ecologische Verbindingszone. Wil je op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen? Houd dan de uitvoerings-website van AH Vrij in de gaten!

Boswerkzaamheden 2022

Na het broedseizoen (15 juli) 2022 starten de boswerkzaamheden in de Holierhoek, net zoals in de omliggende gebieden Poldervaart, Woudhoek en Kandelaarhoek. Tijdens de werkzaamheden worden de rood gemarkeerde bomen weggehaald. Dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden wordt daaropvolgend plantseizoen bomen en struiken terug geplant; bos blijft hierdoor bos. Bij het terugplanten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

De boswerkzaamheden kunnen invloed hebben op de begaanbaarheid van de paden. Medio juni wordt er een nieuw persbericht gepubliceerd met meer informatie over de werkzaamheden, het persbericht over de werkzaamheden van 2021 kun je hier vinden. Blijf als een van de eersten op de hoogte door je aan te melden voor onze maillijst via hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp “maillijst Zuidrand”.  Zodra wij een bericht beschikbaar hebben over de Holierhoek, maar ook de Woudhoek, Kandelaarhoek of Poldervaart ontvang je een mail.

Deel je ervaring!

En… nieuwsgierig geworden? Trek een paar goede schoenen aan en ga op pad! De lente is in volle gang, de pulletjes dartelen rond en de eerste vogeltjes zijn uitgevlogen.

Hoe heb jij dit gebied ervaren? Deel je ervaring, mooie foto’s, tips en tricks via de hashtag #staatsbosbeheerhofvandelfland of tag ons op Facebook of Instagram.

Jonge steltkluten in het Kraaiennest (de Lier) – Foto van Renate de Wit
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog