www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Staatsbosbeheer schenkt kerstboom aan Tweede Kamer

6 december 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Jenny van Leeuwen

FijnsparKerstVandaag plaatsten we met het Haagse Staatsbosbeheer team een enorme kerstboom in de Tweede Kamer. Dit is al bijna 30 jaar lang een traditie vlak voor het kerstreces. Voor dit jaar werd een 12 meter hoge fijnspar uit de bossen van Amerongen geselecteerd. Deze fijnspar werd gisteren omgezaagd door boswachter Jelle Bais. Na eerst wat voorbereidend zaagwerk werd met een grote kraan de kerstboom losgehaald en opgevangen. Bekijk hier een filmpje van het zagen.

Vandaag werd de boom met een dieplader naar de Tweede Kamer gebracht. Het is altijd weer spannend of het lukt om de grote boom door de smalle duren van de Tweede Kamer te sjorren. De boom was erg nat -en dus erg zwaar- geworden van de regen onderweg. Met een bladblazer werd de boom eerst droog geblazen voordat we het de hal van de Tweede Kamer in konden schuiven. Gelukkig kwamen vele helpende handen uit de Tweede Kamer ons bijstaan om de boom door de smalle deuren naar binnen te slepen.

kerstboom_takelen

En dan nog het rechtop zetten van de boom. Man en macht verzamelde vanuit de Tweede Kamer bij de kabels waaraan we de boom recht zouden trekken. Dit was zwaar, maar lukte zeer vlot. In één keer trokken we de boom recht. Fier rechtop siert de mooie donkergroene fijnspar nu de hal van de Tweede Kamer. Staatsbosbeheer is trots op het duurzame hout uit eigen Nederlandse bossen. Op deze manier staat ons hout in de vorm van een kerstboom mooi eens op de voorgrond. De versierde kerstboom is elk jaar weer een aandachtstrekker in de hal van de Tweede Kamer.

kerstboominhal

Ook dit jaar was het vooraf best spannend of het plaatsen van zo’n grote kerstboom vlot zal lukken, maar we mogen tevreden zijn. Extra spannend was dit jaar dat de media massaal kwamen kijken. Hart van Nederland, PowNews, ANP, Novum en enkele fotografen wilden het spektakel niet missen. En een spektakel was het. Wat ons betreft doen we dit volgend jaar weer!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog