www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Raven rukken op in de Randstad

2 april 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Jenny van Leeuwen

Raven spreken erg tot ieders verbeelding, niet in de laatste plaats om de prachtige rollende roep! Ik ben dan ook heel blij dat de raaf in en om Den Haag steeds vaker wordt waargenomen. Wie had kunnen denken dat we zo’n 70 jaar na zijn uitsterven in Nederland weer raven kunnen horen en zien en dat in hartje Den Haag?!

De raaf had ooit een heel slechte reputatie. Mensen dachten dat de vogel ongeluk bracht. Daarom werd de vogel massaal afgeschoten en op andere manieren bestreden. Dit zorgde ervoor dat de raaf eind jaren ’40 uitstierf in Nederland. Gelukkig realiseren we ons nu wat een mooie en bijzondere vogel dit is!

Foto: Stichting Duinbehoud
Foto: Stichting Duinbehoud

Na een eerdere mislukte poging tot herintroductie in 1936 zijn pas in 1966 raven weer succesvol teruggeplaatst in Midden-Nederland. Sinds 1976 broeden er in ons land weer raven. Eerst voornamelijk op de Veluwe en in het Oosten van het land. Inmiddels broeden er 0ngeveer 100 paren in Nederland, waarvan 1 broedpaar sinds kort in de achtertuin van Den Haag. In 2012 werd namelijk het eerste broedpaar aangetroffen in Wassenaar in natuurgebied De Horsten, net achter de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder. Ook in 2013 heeft dit broedpaar in de Horsten jongen grootgebracht.

Raven hebben een enorm territorium van vele hectaren doorsnede. De jongen zwerven uit in de omgeving en zoeken op termijn een eigen territorium. Dit zorgt ervoor dat je in en om Den Haag en het Haagse Bos de raaf weer kan tegenkomen … Fantastisch!
De raaf is trouw aan zijn partner en kan tot wel 40 jaar oud worden. Wie weet hoeveel jongen er in en om Den Haag nog geboren gaan worden…

Een jonge Veluwse raaf wordt geringd om het beter te kunnen beschermen
Een jonge Veluwse raaf wordt geringd

De raaf lijkt misschien nog het meest op een zwarte kraai, maar is veel groter met een spanwijdte van wel 1,2 meter. Het is ’s werelds grootste zangvogel. Vooral de snavel is kenmerkend zwaar. De staart is wigvormig bij volwassen vogels. Maar het makkelijkst herken je de raaf aan zijn geluid. Onmiskenbaar! De raaf is door zijn grootte en roep dus al indrukwekkend, maar wat je misschien nog niet wist: de raaf is ook extreem intelligent. Bekijk dit filmpje maar eens:

reageren

geef een reactie

 • Marco Jansen
  8 juli 2016 om 22:37

  Wat ik wel een beetje raar vind is dat ik toen ik 12 was een jonge raaf thuis heb gehad …. deze heb ik groot gebracht ….
  Later terug gezet in de bossen ..
  dit geheel gebeurde in 1988 … Eindhoven te de bos rand aan …

  waarom ik deze terug zetten watomdat hij ruzie had met de vlaamsegaai. hennikauw of meerkol..
  dit was zoveel kebaal dat i ik een keuze moest maken ,,,
  raaf vrij gelaten en 4 weken latet werd alles opgebroken en waren als de vogels weg …
  dit gebeurde toen regelmatig ook bij mijn werkgever anemalie

 • boswachterrob
  2 april 2014 om 16:21

  Gefeliciteerd met dit prachtige nieuws! hartelijke groeten, @BoswachterRob.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog