www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Rust voor kraamkamer natuur

2 maart 2022 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland
Winterkoning zingt de lente - foto Mark Kras

Zingende winterkoning. - foto Mark Kras

Boswachters van LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Nationaal Park Hollandse Duinen vragen juist nu aandacht voor het broedseizoen. Op 1 maart is de meteorologische lente van start gegaan. Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen.

Reekalfjes zijn kwetsbaar in de eerste weken van hun leven - foto Mark Kras
Reekalfjes zijn kwetsbaar in de eerste weken (ongeveer in mei) van hun leven – foto Mark Kras

Tijdens de pandemie zagen boswachters dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat het druk blijft in de natuur. De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en ook Nationaal Park Hollandse Duinen bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Eekhoorn kijkt of de kust veilig is - foto Mark Kras
Eekhoorn kijkt of de kust veilig is – foto Mark Kras

Door de coronacrisis hebben veel mensen de natuur herontdekt. “Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar,” zegt boswachter Mark Kras. ‘Dus zoek een mooi gebied nabij huis om te genieten. En houdt je aan de regels én de juiste paden. Dieren zijn gewend aan mensen die fietsen op het fietspad en wandelen op voetpaden. Uitzonderingen zorgen voor onrust in de natuur. Helaas zien we ook nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden, reekalfjes of jonge vosjes die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.’

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Roodborsttapuiten hebben goed verscholen nesten dicht bij de grond - foto Mark Kras
Roodborsttapuiten hebben goed verscholen nesten dicht bij de grond – foto Mark Kras

Natuur is open

De meeste wandel- en fietspaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van de terreineigenaren staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen.

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

reageren

geef een reactie

  • anja wiersma-vos
    3 maart 2022 om 17:37

    Prachtige foto’s Mark. Dank daarvoor

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog