www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vangacties koeien en paarden Hellegatsplaten en Slikken van Flakkee

5 november 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door boswachter Wicher Pen

De nazomer en het begin van de herfst zijn voor mij en mijn collega’s een drukke tijd, waarin veel aandacht wordt gegeven aan de verzorging van het eigen vee. Het is leuk en spannend werk en omdat je het met z’n allen doet is het haast een soort teambuilding. Net als in andere jaren werden ook nu weer de Heckrunderen en de Fjordenpaarden op de Hellegatsplaten en op de Slikken van Flakkee behandeld. Deze dieren hebben een mooi vrij leven, maar eens in het jaar drijven we ze bij elkaar, zodat de dierenarts kan zien of ze gezond zijn.

Het bijeendrijven van Heckrunderen is soms spectaculair werk, wat niet van gevaar ontbloot is. Een goede kraal moet er voor zorgen dat wij ons werk veilig kunnen uitvoeren.

Bij de kalfjes van de Heckrunderen wordt een buisje bloed afgenomen om het DNA te bepalen. Wij gebruiken de DNA-gegevens om te achterhalen welke koe de moeder is en om indien nodig te selecteren bij de afvoer van dieren. Zo houden we de kudde voldoende genetisch variabel. De kalfjes krijgen ook hun oorlabels met een uniek nummer. Dit is verplicht bij gehouden vee en maakt ze ook een stuk herkenbaarder bij observatie van de kudde. Al de Heckrunderen die langskomen krijgen ook een injectie tegen koeiengriep en een behandeling tegen leverbot.

Boswachter brengt oormerk aan - foto Ilona Ploegmakers
Boswachter brengt oorlabel aan – foto Ilona Ploegmakers

De vangacties zijn ook het uitgelezen moment om te bepalen hoeveel dieren er weg moeten. Dat is nooit leuk, maar zorgt er wel voor dat er voldoende voedsel is en houdt de kudde variabel en de natuurwaarden op peil. De begrazing levert namelijk naast een open gebied een gevarieerde vegetatie op, die je nooit zou bereiken met een paar maaibeurten. Regelmatig kunnen we de Heckrunderen overbrengen naar ander natuurgebieden in Nederland of in het buitenland. Dit jaar was er geen plek en zijn er 37 runderen verkocht als natuurvlees. De Natuurvleescoöperatie Nederland zorgt voor de distributie van het vlees en omdat het gaat om natuurlijk voortgebracht vlees is er veel vraag naar dit product.

De behandeling van Fjordenpaarden is een stuk makkelijker dan van Heckrunderen. Zelf ben ik daar ook wel eens bij geweest en als je die paarden rustig benadert is het werk een fluitje van een cent.
De volwassen dieren worden door een erkende hoefsmid bekapt, wat inhoudt dat de hoeven worden bijgesneden. Als we dat niet doen gaan de dieren op den duur steeds slechter lopen. De veulens krijgen een onderhuidse chip met een eigen nummer wat ook in hun paspoort van het Fjordenstamboek komt te staan. Als de veulens een half jaar oud zijn worden ze verkocht aan een particulier die ze als ze groot genoeg zijn verkoopt als rijpaard. Net als bij de Heckrunderen worden er ieder jaar dieren verkocht om de kudde rond de dertig dieren te houden. We konden dit jaar negen veulens verkopen.

De hoefsmid bekapt een Fjordenpaard - foto Ilona Ploegmakers
De hoefsmid bekapt een Fjordenpaard – foto Ilona Ploegmakers

Wat mij de meeste voldoening geeft is om na de vangacties de dieren weer vrij in het natuurgebied te zien lopen, klaar voor de winter.

foto Ilona Ploegmakers
foto Ilona Ploegmakers

 

reageren

geef een reactie

 • Harry WaterBase
  5 november 2014 om 15:49

  Jullie hebben een goed beheer. Waarom wordt dit beheer niet toegepast in de OostVaardersPlassen?

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   13 november 2014 om 17:06

   Dank voor uw reactie en het compliment. De kudde op de Hellegatsplaten en de Slikken van Flakkee bestaat uit gehouden dieren. In de Oostvaardersplassen is gekozen voor een beheer waarin de natuur sturend is. De wilde dieren die daar leven worden beheerd volgens het ‘vroeg reactief beheer’. Dat betekent dat de natuur sturend is en het menselijk handelen daarop volgt. De kuddes staan onder voortdurend toezicht van de boswachter en een veearts, waarbij het welzijn van het individuele dier voorop staat. Als het vermoeden bestaat dat een dier het voorjaar niet zal halen, wordt het afgeschoten door de boswachter. Er wordt dan gekeken naar de conditie van het dier, het gedrag, maar ook de weersomstandigheden, het voedselaanbod en de periode van het jaar.

  • Harry WaterBase
   14 november 2014 om 09:29

   Natuur laten sturen is een goed idee, dat gebeurt zowel op Hellegatsplaten, slikken van Flakkee en Oostvaarders Plassen. Maar jullie weten ook dat het ecosysteem niet compleet is omdat de wolf ontbreekt. Jullie (Staatsbosbeheer) fungeert als wolf op de Hellegatsplaten en Slikken van Flakkee. Het beheer in de Oostvaarders Plassen is naief. Want wij weten allemaal, die er verstand van hebben, dat het mis gaat zonder de wolf. Dus ook hier moet Staatsbosbeheer fungeren als wolf.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog