www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Stoer

19 juni 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Mark Kras

Boswachter zijn is stoer; het zit in onze natuur. En verwacht nu geen ‘Sorry, het is nu eenmaal zo.’ Dat past iemand in een stoer beroep niet. En eerlijk gezegd, het is ook gewoon waar. We halen struiken en bomen weg waardoor tonnen zand zich gaat verplaatsen. Zo blijft het duin gezond en hebben mensen hout om mee te timmeren. We kennen de duizenden planten en dieren in Hollands Duin. We ontvangen jaarlijks miljoenen gasten en we werken voor iedereen. En één van de gaafste dingen? Van het pad af gaan met een boswachterauto.

En dan ineens ontstaat er een stoer idee. We nemen jou mee. Op safari! Op zoek naar wilde dieren. Hoezo, dat kan alleen in Afrika? Wij hebben in ons volle landje nog genoeg grote, indrukwekkende dieren rondlopen. Een burlend edelhert, de bomenvellende bever, de koele zeehond, het onverzettelijk wroetende wilde zwijn of het elegante ree met haar spitse oren en doortastende blik? En het mooiste is; die lopen in Hollands Duin vaak superdichtbij. Zonder dat je ze ziet! Voor mij als boswachter is het een waar genoegen om jou mee te mogen nemen in deze wondere wereld.

Boswachter Thomas tijdens de Grote Vijf Duinsafari - foto Mark Kras
Boswachter Thomas tijdens de Grote Vijf Duinsafari – foto Mark Kras

Daar komt nog bij: dit jaar hebben we elektrische testauto’s van Land Rover te leen! Van deze bijzondere Defenders bestaan er maar 10 in de hele wereld. Ze hebben gereden in het wereldberoemde Krugerpark in Zuid-Afrika. Land Rover! De Ferrari onder de 4×4 auto’s. Dat laat zelfs een boswachter niet koud.

IMG_3901-

De eerste rit stapte ik dan ook met enig ontzag in. Op zoek naar het ree. Duin op, duin af. Door mul zand de Defender moest hard werken maar voor iedere proef slaagde hij met vlag en wimpel. En hij was stil joh! Echt gaaf. Ik vertelde over reeën en damherten, over hindes en konijnenjongen. We hoorden een nachtegaal en ook een graspieper.

En toen ineens was hij daar. Een licht silhouet tegen de donkere meidoornstruik in de schemering; het ree. De eerste auto juicht. Maar voordat de mensen in de tweede auto hun verrekijkers op de struik hebben gericht is de bok met twee sprongen verdwenen. Toch jammer. Verder een volgend duin op. Dit keer een dame (een reegeit). Liggend in de luwte van een liguster. Doordat de Defender muisstil blijven staan blijft ze op haar gemak herkauwen. De gasten kunnen haar uitgebreid bekijken. Ze genieten. En ik ook. Wat is het stoer om zoveel Nederlandse natuurschoonheid met mensen te delen.

IMG_3734-

Ook een keer mee met de Grote Vijf Duinsafari in Noordwijk?
Dat kan! Voor informatie kijk op www.staatsbosbeheer.nl/hollandsduinree

Benieuwd naar de andere Staatsbosbeheer Grote Vijf safari’s.
Kijk dan op www.staatsbosbeheer.nl/grotevijf

Weten wat andere deelnemers van de Grote Vijf Safari in Noordwijk vonden?
www.telegraaf.nl
Nr7 op de Zomer tips van: www.lindanieuws.nl
www.kidsproof.nl
www.jan-magazine.nl
www.noordhollandsdagblad.nl

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog