www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Durft u ondergronds te gaan in de bunkers van Wassenaar?

3 augustus 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

‘Vleermuisbunker’ aan de Wassenaarseslag weer open voor publiek

Door boswachter Yvonne van der Meer

Voor een onvergetelijke wandeling langs de grillige historie van de Tweede Wereldoorlog gaat u mee met een gids van Staatsbosbeheer door de donkere, koele gangen en kamers van de Vleermuisbunker aan de Wassenaarseslag in Wassenaar. Op de zaterdagen in augustus kunt u dit bijzondere bunkerstelsel dit jaar weer bezoeken. De excursies starten om 10u, 12u, 14u en 16u.

Excursie Vleermuisbunker Wassenaar met gids van Staatsbosbeheer Foto: Mark Kras
Excursie Vleermuisbunker Wassenaar met gids van Staatsbosbeheer
Foto: Mark Kras

Atlanikwal
In de Wassenaarse duinen zijn naast de prachtige natuur ook sporen van onze geschiedenis zichtbaar. Sporen zoals die van de Atlantikwall; de 5000km lange verdedigingslinie waartoe de bunker ‘Vleermuisbunker’ aan de Wassenaarseslag behoort. Dit bunkercomplex laat mooi zien hoe bescherming, beleving en benutting samenhangen.

‘Vleermuisbunker’
De Vleermuisbunker is ruim acht jaar gesloten geweest voor publiek. In 2007 werd in het dak van een van de ondergrondse gangen een lange scheur ontdekt. In verband met de veiligheid werd het bunkerstelsel gesloten. Provincie Zuid-Holland, gemeente Wassenaar, Stichting Vleermuisbunker Wassenaar en Staatsbosbeheer hebben gezamenlijk het herstel van het 2km lange bunkerstelsel mogelijk gemaakt. Zo herleeft de bizarre wereld van mitrailleurposten, munitiedepots, van manschappenverblijven en zoeklichtremise.

Vleermuizen
Ook de vleermuizen profiteren van het herstel van de Vleermuisbunker. De Meervleermuis bijvoorbeeld; een zeer zeldzame soort die dit bunkerstelsel gebruikt voor zijn winterslaap. Voor de bescherming van vleermuizen is het van belang dat ze hun rust krijgen. Het aangewezen reservaatgedeelte is daarom beperkt toegankelijk in het voor- en najaar en in de winter geheel afgesloten. In de zomer verblijven de meeste vleermuizen buiten. Maar, er bestaat altijd een kleine kans dat u tijdens een excursie toch een vleermuis treft, die het bunkercomplex als slaapplaats heeft uitgekozen.

Informatie
Startplaats: de keet van Staatsbosbeheer bij het toegangshek langs het fietspad, 100m vanaf de rotonde aan het einde van de Wassenaarseslag.
Prijs: volwassenen €10,- en kinderen halve prijs. Graag pinnen!
Aanmelden: in de keet ter plaatse.
Duur: 1,5 uur.
Zaklampen zijn aanwezig.
Trek stevige schoenen aan en neem een jas mee.
Honden niet toegestaan.
Niet geschikt voor minder validen.

Een bunkerexcursie is de zomertip van boswachter Thomas Peek:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jy5GCf3HeCA]

reageren

geef een reactie

  • Bats hibernating and mating, new study | Dear Kitty. Some blog
    3 augustus 2015 om 20:42

    […] Bats in Wassenaar World War II bunkers: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog