www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Holland, Natuur in de Delta

25 september 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Door Boswachter Wicher Pen

Afgelopen maandag 21 september had ik het enorme geluk om bij de door het Wereldnatuurfonds en Staatsbosbeheer georganiseerde première van de          Film Holland, Natuur in de Delta aanwezig te kunnen zijn.De première vond plaats in de gloednieuwe Cinemec bioscoop in Utrecht, Leidscherijn. Deze bioscoop met maar liefst acht zalen was op vrijdag 18 september geopend; de verf was bij wijze van spreke nog nat.

Natuurlijk heb ik, als medewerker van Staatsbosbeheer, de vorige bioscoopfilm, De Nieuwe Wildernis, van productiemaatschappij EMS, meerdere malen gezien. Deze film trok meer dan 700.000 bezoekers.

Ik denk dat de nieuwe film Holland, Natuur in de Delta dat aantal bezoekers zeker ook zal halen of misschien wel zal overtreffen. Niets wil ik af doen aan de kwaliteit van De Nieuwe Wildernis, maar Holland, Natuur in de Delta vond ik nog mooier. De film gaat over de Nederlandse Delta en is opgehangen aan een aantal dieren die in dat gebied voorkomen. Dit zijn: het Stekelbaarsje, de Bever, de Zeearend, de Haas en het Pimpernelblauwtje.

Er waren veel onderwater – beelden in dikwijls verbazend helder water en je hoeft niet naar koraalriffen in de tropen te gaan om te zien wat er allemaal leeft onder de waterspiegel. Ook bij ons in Nederland valt er onder water veel te zien.

De hoofdrolspelers

Het Stekelbaarsje werd gevolgd op zijn reis vanaf de Noordzee naar poeltjes in het binnenland waar zij zich voortplanten. Wat mij enorm trof was te zien hoe dit soort trekvissen letterlijk hun neus stoten bij dammen en sluizen die wij op hun trekroute hebben gebouwd. Dit kan je honderd keer in rapporten opschrijven; de film laat het nu zien

De Bever is een erg ijverig beest. Constant zijn ze vooral ’s nachts bezig met het omknagen en verslepen van bomen om dammen en burchten te bouwen. Wat ik niet wist was dat een Beverkoppel levenslang bij elkaar blijft.

Ook de beelden van de Zeearend waren prachtig. De jongen, die op het nest werden gevolgd, zijn enorme slokoppen die alles wat door de ouders op het nest wordt gebracht opvreten. Daardoor zijn ze bij het uitvliegen behoorlijk op wicht. Ze weten dan nog niet waar ze kunnen landen en er zitten mooie beelden in de film van een pas uitgevlogen Zeearend die door de te dunne takken van wilgen in de omgeving van haar nest zakt. Dat is werkelijk komisch om te zien.

Van de Haas, ons snelste zoogdier, die in de film de Cheetah van de lage landen wordt genoemd, mooie beelden van het rammelen van de mannetjes. Bij dit rammelen, een soort van knokpartijen, wordt de rangorde vastgesteld. Daarna kunnen de dames een sterke kerel uitzoeken.

Het Pimpernelblauwtje is een zeldzame vlinder die leeft op een zeldzame plant de Grote Pimpernel. Leuk om te zien dat de larve van die vlinder in het nest van Moerasmieren opgroeit en zich daar voedt met mierenlarven. Als de vlinder uit de pop kruipt moet hij echt haast maken om uit het nest te komen anders wordt hij verslonden door de mieren.

In de film zaten verschillende dingen die ik niet wist. Zo wist ik niet dat Ooievaars hun jongen op heel warme dagen op het nest een douche kunnen geven door water uit te braken. Ook wist ik niet dat jonge Futen veertjes opeten om de maagwand te beschermen tegen de scherpe graten van vissen die zij oppeuzelen.

En verder zit de film vol met prachtige sfeerbeelden. Je ziet prachtige Hollandse wolkenluchten, je komt terecht in enorme regenbuien en ziet enorme wolken Spreeuwen op slaaptrek.

Ik heb dik genoten van de film en raad jullie aan naar de bioscoop te gaan om hem te zien.

Naar Buiten

Gekoppeld aan de première van de Film Holland, Natuur in de Delta organiseert Staatsbosbeheer een aantal excursies. Tijdens die excursies kunt u de natuur uit de film zelf zien (meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/hollandefilm). De vaarexcursie vanuit Lage Zwaluwe met als bestemming het Haringvliet en de Biesbosch op 4 oktober 2015 begeleid ik zelf met collega Jacques van der Neut. Er zijn nog plaatsen. Meer bijzonderheden over vaartocht vindt u hier.

zeearend-logo-wit

 

 

reageren

geef een reactie

  • New Dutch wildlife film, review | Dear Kitty. Some blog
    25 september 2015 om 19:06

    […] The film shows nature in the Scheldt and Rhine rivers delta. In the past 2,000 years, humans have made many changes in this region: to prevent floods, for agriculture, etc. Some of these changes have harmed wildlife. Now, the film says, some Dutch are restoring some of this damage; allowing species like beaver and sea eagle, which had been away for a long time, to return. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog