www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Een mooie start van 2017 volgens de boswachters van Zuid-Holland

19 januari 2017 Gastblogger Lisa van der Veen in Zuid-Holland

Per januari 2017 van dit jaar is ons werk in Zuid-Holland flink uitgebreid. We doen namelijk nu ook het beheer- en onderhoudswerk van de gebieden van de Zuid-Hollandse recreatieschappen. Het gaat in totaal om 13.000 hectare natuur- en recreatiegebied: van de Surfplas in het Groene Hart tot het strand van Rockanje, van polderlandschappen in IJsselmonde tot de oevers van de Rotte. Kortom, er is veel te zien en doen in deze groene gebieden, die in het drukke stedelijke Zuid-Holland voor diverse recreatiemogelijkheden in de buitenlucht zorgen. Onze boswachters van dit blog nemen je graag mee naar enkele mooie gebieden waar zij nu voor mogen werken!

Schaatsen op de Rotte
Linda Groeneveld, boswachter van het Bentwoud, werkt voortaan vanuit Bleiswijk, in het team Rottemeren-Bentwoud: “Vanuit mijn werk voor het Bentwoud, het jongste bos van Zuid-Holland dat volop in groei en ontwikkeling is, maak ik nu ook beter kennis met de Rottemeren. Dit gebied ten oosten van Rotterdam bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar en is een geliefd recreatiegebied bij de inwoners van de omliggende dorpen en ook bij Rotterdammers. Maar al bestaat het 50 jaar, ook dit gebied is volop in ontwikkeling om het nóg mooier te maken. Ik kijk ernaar uit om het Bentwoud en de Rottemeren de komende periode steeds meer met elkaar te gaan verbinden. En ik verheug me op nog iets: de Rottemerentocht. Een lange schaatstocht die begint en eindigt tussen Bleiswijk en Zevenhuizen op de rivier de Rotte. Dat wil ik graag eens meemaken, wie weet dat het deze winter er nog van komt.”

Schaatsen op de Rotte in januari 2009

Prachtig uitzicht
Jeroen den Hartog is boswachter in het Groene Hart, waar ook gebieden liggen van de Groenalliantie Midden-Holland. “Een tip voor een mooie bestemming? Ga eens een kijkje nemen bij de Reeuwijkse plassen: Reeuwijkse Hout of de Goudse Hout. Het oorspronkelijke veenlandschap is er waterrijk en afwisselend. Wat ooit een polder was, is uitgegroeid tot een gebied met veel recreatiemogelijkheden. Uiteraard is er volop te varen en surfen op het water. Maar ook in de gebieden eromheen is veel te doen en zien. Er zijn speelpolders waar kinderen kunnen slootje springen en klauteren over boomstammen. En natuurlijk kun je er heerlijk fietsen en wandelen. Neem je verrekijker mee, want in deze winterperiode zie je tienduizenden ganzen hier overwinteren. En het uitzicht is altijd prachtig!”

Reeuwijkse plassen

Starrevaart
Jenny van Leeuwen, boswachter in het Haagse Bos, maar óók van de Duivenvoortse Polder, Leidschendammerhout en een deel van het Groene Hart, en per 1 januari komt daar een parel bij: “Vogelplas Starrevaart is werkelijk een topgebied voor wat betreft vogels. Het hele jaar door zijn er bijzondere vogels te zien. In de winter kun je er bijvoorbeeld mooie soorten als de roerdomp, nonnetje, brilduiker en kleine zwanen bewonderen. Als je de rode paaltjesroute volgt, loop je een rondje om de plas en kom je vanzelf ook bij de vogelkijkhut. Vanuit de hut kun je de vogels goed bekijken en fotograferen. Starrevaart sluit aan op het Leidschendammerhout dat bij Staatsbosbeheer in eigendom en beheer is en dit grote natuurgebied vormt nu dus nog beter één geheel. Ik verwacht dat we het gebied, dat midden in de Randstad ligt, hierdoor nog beter beleefbaar kunnen maken voor de recreant.”

Nonnetje (c) fotograaf: A. de Groot/Vogeldagboek.nl

Genieten vlak naast de deur
Mark Kras, boswachter in Noordwijk, maar als echte Delvenaar ook een beetje van Midden Delfland: “Wekelijks fiets ik een rondje door Midden Delfland. En elke keer kijk ik mijn ogen uit. Prachtig authentiek boerenlandschap afgewisseld met kleine dorpjes als ’t Woud, Zouteveen, De Kapel en Negenhuizen en dan wanneer je langs de randen van de steden fiets ineens jonge bossen, recreatieplassen en slingerende kreken vol mensen die daar vaak dagelijks van genieten. Op mijn rondje is het altijd genieten van de vele vogels die in dit gebied leven witte schoonheden als de Lepelaar en Grote Zilverreiger en groepen zeldzame soorten als Kleine Zwanen en Kleine Rietganzen. Ik ken maar weinig plekken waar de recreatievoorzieningen zo op orde zijn en waar je het hele jaar door zo makkelijk vlak naast de deur kunt genieten van oer-Hollandse natuur.”

Midden Delfland

Tussen de grienden
Wicher Pen is al jaren boswachter van de Zuid-Hollandse Eilanden: “Voor het gebied Voorne-Putten en IJsselmonde is ons werkgebied aanzienlijk uitgebreid. Daar zitten gebieden bij die ik wel ken. Voor mij springen vooral de Rhoonse Grienden, het Brielse Meer en de Bernisse eruit. In de Rhoonse Grienden zijn de grienden, die hier nog worden gehakt, erg mooi. In het voorjaar staan daar straks weer veel Spindotters te bloeien. Het Brielse Meer is een grote waterplas met bos en ligweiden er omheen. Zeker ’s zomers kan het daar behoorlijk druk zijn en wordt er volop genoten. De Bernisse heb ik nog zien ontstaan eind jaren 1970 en ’80. Langs de oevers van deze grensrivier, de scheiding tussen de Eilanden Voorne en Putten, zijn ligweiden gemaakt en is bos aangeplant. Ook hier plekken te over om van het buiten zijn te genieten.”

Rhoonse grienden

Natuur- en recreatieschappen Zuid-Holland

De natuur-en recreatieschappen waarmee we sinds januari 2017 samenwerken zijn: Rottemeren, Groenalliantie Midden-Holland, Midden Delfland, Voorne-Putten-Rozenburg, IJsselmonde, Zuid-Westelijke Delta en voormalig recreatieschap Dobbeplas, nu onderdeel van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ook beheren we enkele provinciale recreatiegebieden. De schapsgebieden werden voorheen beheerd door de G.Z-H., een uitvoeringsorganisatie van de Provincie Zuid-Holland. Per januari 2017 zijn de ruim 100 medewerkers van G.Z-H in dienst van Staatsbosbeheer getreden. Voor de bezoekers van de gebieden verandert er niet veel, al kom je nu dus boswachters van Staatsbosbeheer hier tegen.

We zullen ongetwijfeld het komend jaar op dit blog deze gebieden de revue laten passeren. Wil je alvast kijken wat het aanbod is in de natuur- en recreatieschappen van Zuid-Holland? Kijk dan op http://www.heerlijkbuiten.nl/voor een beschrijving van de gebieden, routes en activiteiten.

reageren

geef een reactie

 • Ingrid de Groot
  19 december 2021 om 20:05

  Hallo, ik zag in een aflevering van Binnenstebuiten dat men bij de boswachters geweien van herten op kan halen in deze tijd. Welke boswachter in de buurt van Rotterdam of Voorne Putten zou ik hiervoor kunnen benaderen? Alvast bedankt.
  Mvg, Ingrid

 • Martine Haak
  12 februari 2017 om 16:56

  Ben met heel veel plezier SBB-vrijwilliger geweest in het Groene Hart, Bodegraven. Niet meer haalbaar helaas. Maar met alle veranderingen wens ik medewerkers (Linda en Jenny speciaal) en vrijwilligers het allerbeste bij jullie werkzaamheden.

 • henk drenth
  28 januari 2017 om 22:11

  Ben zelf vrijwilliger van het SBB in Westerwolde. en onlangs bij al die berijpte velden was Westerwolde en dan bv Ter Borg één groot schilderij. Helaas duurt zoiets niet zo lang, je moet er dus vlug bij zijn. De dieren zijn er niet zo blij mee, maar gelukkig voor hun is het nu alweer bijna voorbij.

 • Koos van der Leky
  28 januari 2017 om 16:47

  Nu is het nog wachten op een natuurkampeerterrein van staatsbosbeheer zelf…..

 • Gerrit Buren
  20 januari 2017 om 11:15

  Jammer dat van die kou nog niet zo veel komt, gelukkig kunnen we dat niet sturen, zo blijft ook in ons verstedelijkt Nederland nog iets niet te regelen. De natuur heeft ons zo nog steeds in de greep. Maar een heerlijke ijzige koude winter dat past wel bij ons landje, ook biedt dat weer vele andere mogelijkheden om ons natuurschoon te bewonderen. Ik hoop mee met de boswachters op koudere tijden, maar ja … het wordt al weer warmer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog