www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Vroege Vogels op bezoek in Nationaal Park Hollandse Duinen

23 maart 2018 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Menno en Daan Drukker op zoek naar waterbeestjes op Lentevreugd (foto Mark Kras)

Regelmatig krijgen we als boswachter de vraag of we mee willen werken aan een tv- en/of radioprogramma. Een week of wat geleden kwam een buitenkans langs. En boswachters zijn natuurlijk altijd tuk op een buitenkansje. De redactie van BNN/VARA’s Vroege Vogels belde op met de vraag of we mee wilde werken aan een programma van 40 minuten vanuit Nationaal Park Hollandse Duinen. Maar om tot 40 minuten te komen, moest nog heel wat gebeuren. Uiteindelijk werden gedurende twee dagen vele uren aan opnames gemaakt, een stortvloed aan onderwerpen kwam samen. Resultaat, een prachtig natuurprogramma over één van de mooiste natuurgebieden van Nederland; Nationaal Park Hollandse Duinen.

Regelmatig krijgen we als boswachter de vraag of we mee willen werken aan een tv- en/of radioprogramma. Vaak gaat dat dan over een specifiek onderwerp. Een praatprogramma over de boekenweek omdat het thema Natuur is of een item bij een nieuwsprogramma over plaagbeesten als de teek, over de rups van de bastaardsatijnvlinder of gewoon over de lente of mooie vogels. Maar een week of wat geleden belde de redactie van BNN/VARA’s Vroege Vogels met de vraag of we mee wilden werken aan een programma van 40 minuten vanuit Nationaal Park Hollandse Duinen in oprichting. Of ik tijd had om met collega duinbeheerder Hans Lucas van DUNEA een oriënterend gesprek te hebben?

Research

Enkele dagen later stroomde de ideeën over tafel. Ondanks dat het programma deze afgelopen weken – het staartje van de winter – werd opgenomen was er nauwelijks tekort aan onderwerpen: korstmossen en mossen zijn dit seizoen op hun mooist, stormen laten het duin volop in beweging zijn, de konijnen en reëentelling vallen in deze periode, wie weet strandt er een bruinvis of zeehond, hoe gaan planten om met het Nederlandse woestijnklimaat in de duinen om nog maar niet te spreken over in winterslaap zijnde vleermuizen? Wat zijn witte duinen en wat grijze? Terwijl Hans en ik, soms met hulp van binnenwandelende collega’s de redactie overspoelde met ideeën werden de pennen bijna leeg geschreven in de notitieblokken van de Vroege Vogels.

Logistieke planning en verhaallijnen

Nog geen twee dagen later een telefoontje. Of we tijd hadden voor een locatie bezoek en of we een plek wisten waar de cameramensen, de geluidsmensen, de dronepiloot, de logistiek manager en de verslaggevers konden slapen. Een korte blik in ons kantoor en wat vragen leverde een eenvoudig antwoord op. In de vergaderruimte van ons kantoor was wel plek te maken voor enkele veldbedden.

De uitvalsbasis voor de Vroege Vogels was daarmee vastgelegd. Omdat de filmlocaties niet te ver weg mochten liggen, werd al snel duidelijk welke locaties we moesten bezoeken om te kijken of dit was wat de regisseur in gedachte had. Met twee geplande dagen was er immers geen tijd aan rondrijden te verliezen, zeker als we nog rekening wilden houden met onverwachte buitenkansjes.

Zeereep stuift weer na natuurwerk in kader PAS maatregelen

 

Een dag lang reden we door het duin en werden verhaallijnen en locaties aan elkaar geknoopt. In het kader van het de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van de provincie Zuid-Holland wilde we laten zien hoe zand van strand tot achterland doorstuift. Zo houden we de soortenrijkdom van het duin in stand en liefst zelfs wordt ze bevorderd. Het 5000-soortenjaar, waarin we samen met vrijwilligers 5000 plant- en diersoorten in de duinen proberen te vinden, levert prachtige soorten op. Maar hoe kunnen we dat aan de kijker laten zien nu het nog zo koud is in het duin. Soms vielen prachtige plekken af. Een andere keer was het zoeken naar een mooie plek om net dat ene plantje in beeld te kunnen brengen.

Het Kandelaartje een klein plantje vol met trucs om het barre woestijnklimaat van het duin te weerstaan.

 

Twee prachtige dagen vol natuuropnamen

En dan is het zover. Maandagochtend vroeg in de morgen wordt het kantoor in Noordwijk overspoeld met camera’s, drones, microfoons, proviand, computers, veldbedden, schuiltentjes, cameravallen en nog veel meer. Geen straaltje zonlicht werd onbenut gelaten. En zelfs in het donker van de nacht waren mensen actief om het Nationaal Park Hollands Duin in beeld te brengen.

Vroege Vogels slaan hun kamp op in het Staatsbosbeheer kantoor Noordwijk

Daarna was het ineens stil op kantoor. Stilte voor de storm. Want vanavond is het zover. Dan moeten de vele uren aan opnamen, de stortvloed aan onderwerpen samen komen in een prachtig natuurprogramma van een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Hollandse Duinen.

De uitzending van Vroege Vogels kun je vanavond zien op NPO 2 om 19.35 of kijk op www.vroegevogels.nl.

Wil je ook het Nationaal Park bezoeken? Kijk dat www.nationaalparkhollandseduinen.nl

Wil je op pad met een boswachter of natuur gids? Klik dan op onderstaande links voor ons excursieaanbod in 2018.

Op zoek naar het ree: Grote Vijf duinsafari’s Noordwijk

Staatsbosbeheer excursies naar bunkers en natuur

Speciale excursies in het kader van het 5000-soortenjaar in Nationaal park Hollandse Duinen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog