www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nieuw geboortebos op IJsselmonde

23 december 2021 Boswachter Daniel van Veen in Zuid-Holland

Vorig jaar oktober, twee dagen na de geboorte van mijn zoontje, groef ik een behoorlijk gat in de voortuin. Met wat inspanning sjorde ik een jonge berkenboom uit de auto en zette deze netjes in het gat. Twee palen ernaast en een grote schep grond over de wortels. ‘Wat doe je’ vroeg de buurman die lang liep. ‘Ik plant een geboorteboom voor mijn zoontje!’.

Binnen de familie van mijn vrouw is het al generaties lang de traditie om bij de geboorte van een kind, een berkenboom te planten. Waarom precies een berk weet niemand, maar de reden voor het planten is wel altijd duidelijk: Je plant een boom die mee groeit met je kind en die tegelijkertijd bijdraagt aan een groenere en mooiere wereld voor je kind om in (op) te groeien.

Ik vond dit een prachtige gedachte, dus uiteraard plantte ik met veel enthousiasme deze boom in mijn tuin.
Ik besefte mij heel goed dat waarschijnlijk heel veel mensen de behoefte hebben om bij te kunnen dragen aan een groenere leefomgeving, een mooiere wereld voor hun kinderen of kleinkinderen. Om een verbondenheid met de natuur mee te kunnen geven aan de jongste generaties. Maar niet iedereen heeft een tuin tot zijn/haar beschikking.

Geboortebos

Gelukkig zijn we op IJsselmonde nu bezig met een geweldig plan: een geboortebos! We hebben de handen ineengeslagen met Stichting Nationale Boomfeestdag, om een geboortebos te realiseren in het natuurgebied Waalbos.

Geboortebossen dragen bij aan de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, ze leveren schone lucht en verminderen de hoeveelheid CO2. Met een Geboortebos wordt op symbolische wijze tot uiting gebracht dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde, groene wereld. Daarnaast creëren (groot)ouders/verzorgers en vrienden een herinnering aan de geboorte van hun kindje.

De bomen en struiken zijn daarmee een geschenk voor het kindje én voor de wereld. De bomen en struiken die worden geplant, worden onderdeel van een nieuw bos. Het stukje bos plant je uiteraard zelf op een speciale plantdag! Het bos wat daar verschijnt wordt door ons (Staatsbosbeheer) vele jaren in stand gehouden. Na verloop van tijd zijn de individuele bomen niet meer herkenbaar en gaan ze op in het totale bos. Wel zijn de namen en de geboortedata van de kinderen terug vinden op een speciale websitepagina. We plaatsen een mooi informatiebord met een QR-code om bij de speciale websitepagina te komen.

Plantdag

Als alles lukt willen we op woensdag 23 februari al gaan planten! Wil je hier bij zijn, en een stukje bos planten voor je kind, kleinkind, buurjongen of meisje, neefje, nichtje, koop dan je geboortebospakket via deze link.

Je krijgt dan een pakket van een mooie boom en enkele struiken die we gezamenlijk op de plantdag in de grond gaan zetten.
Het kan natuurlijk gebeuren dat na verloop van tijd de boom die jij geplant hebt, niet meer leeft. Deze gaan we niet vervangen, want ook dode bomen hebben een belangrijke functie in een duurzame en groene wereld. Daarom plant je ook een stukje bos (en niet een losse boom). Je plant een bos met alles wat daar in gebeurt, groeit, leeft en weer opgegeten wordt, voor een gezondere, mooiere wereld voor de nieuwste generaties!

Hopelijk tot dan!

Boswachter Daniel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog