www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Linie van Passageule: nu nog beter beleefbaar.

23 november 2012 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

De Passageule-Linie, onderdeel van de Staats-Spaanse Linies, ontstond aan het einde van de zeventiende eeuw. Het vormde gedurende een eeuw de belangrijkste verdedigingslinie in het westelijk deel van Staats-Vlaanderen. De linie lag langs de kreek de Passageule, die met een lengte van vijftien kilometer de verbinding vormde tussen het toenmalige Coxysche Gat en de Braakman.

Aan de noordzijde van de Passageule zijn verscheidene verdedigingswerken aangelegd, meestal op plaatsen waar de Passageule kon worden overgestoken. Een aantal van deze werken maakte eerder deel uit van een andere verdedigingslinie.

De Passageule-Linie heeft nog lang dienst gedaan, maar verloor zijn functie door de verzanding van de Passageule. In 1839 werd de linie opgeheven en werden de meeste forten gesloopt. Nog steeds zie je in het landschap de restanten van verdedigingswerken, meestal schansen of forten. Om die beter beleefbaar, herkenbaar en toegankelijk te maken heeft de Provincie deze verdedigingswerken aangepakt. En het is mooi geworden. Fiets eens langs de linie en bezoek deze historische restanten uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog.[slideshow] (Foto’s Buro Ruimte & Groen)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog