www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Boswachtersdag in de Boswachterij Westerschouwen

24 april 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Staatsbosbeheer bestaat 125 jaar en dat vieren we met de Boswachtersdag.

Dit jaar vieren we dat Staatsbosbeheer 125 jaar bestaat. Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort van bos en een toename van zandverstuivingen, werd Staatsbosbeheer opgericht. De tijden zijn veranderd en Staatsbosbeheer veranderde mee. We zijn vandaag de dag trots beheerder van deze fascinerende natuur die onze leefomgeving verrijkt. Staatsbosbeheer heeft daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het Bos! We zetten de bomen en bos een jaar lang in de kijker.

Boswachtersdag

Op dinsdagmiddag 30 april openen we het Jaar van het Bos in Zeeland met allerlei activiteiten rondom de Excursieschuur. Er zullen excursies plaatsvinden, een preperateur komt vogels opzetten, er is een uilenworkshop waarbij kinderen kunnen uilenballenpluizen. Ook is er een parcours die kinderen geblinddoekt moeten afleggen, het kabouterbos kan bezocht worden, ze kunnen op de foto als boswachter én we openen het bosspeeltuintje en de nieuwe wandelroute “Van Boom tot Bos”.

Opening Bosspeeltuintje

Buitenspelen is belangrijk! En waar kan dat beter dan in het bos? Door crowdfunding via het Buitenfonds is het ons gelukt om het speeltoestel bij de Excursieschuur te kunnen vervangen. Fantastisch om te zien dat zoveel mensen een kleine of grote donatie hebben gedaan waardoor er weer volop gespeeld kan worden in dit bosspeeltuintje. Daarnaast hebben we een nieuwe glijbaan kunnen toevoegen die al druk in gebruik is genomen. Hierdoor is het bosspeeltuintje een mooie start of einde van een heerlijk boswandeling.

Op de foto als boswachter Foto: P. Maas Staatsbosbeheer

Opening wandelroute van Boom tot Bos

Bomen en bossen verwonderen ons elke dag weer. En daar valt veel over te vertellen. Tijd om in het Jaar van het bos die verhalen eens te vertellen. En waar kan dat beter dan buiten in het bos? Daarom hebben de boswachters in 28 bossen verspreid over heel Nederland een Van Boom tot Bos wandeling uitgezet. Zo ook in de Boswachterij Westerschouwen. Vanaf de Excursieschuur volg je de rode (Foxdal) route en onderweg kom je paaltjes tegen met een QR-code. Scan deze code met je telefoon en vanzelf komt dan een bosverhaal of een videobericht van de boswachter in beeld. Achter bijna alle QR-codes zit een kleine en leuke opdracht voor kinderen (en volwassenen). Bij deze opdrachten is geen extra materiaal nodig, dit vind je in het bos.

De Boswachtersdag bij de Excursieschuur (Kraaijensteinweg 140 in Westenschouwen) zal plaatsvinden op dinsdagmiddag 30 april:

13:00 aanvang

13:15 opening Van Boom tot Bos wandelroute en opening Bosspeeltuintje

13:30 start activiteiten:

 • Uilenworkshop (start 13:30, 14:30 en 15:30)
 • Prepareren
 • Blinddoek parcours
 • Kabouterpad (met blotevoetenpad)
 • Op de foto als boswachter
 • Excursie Beleef het Bos (start 13:30 uur)
 • Excursie Van Boom tot Bos (start 14:00 uur)

De Boswachtersdag sluit om 16:30 uur.

De wandelroute Van Boom tot Bos start bij de Excursieschuur Foto: M. Lieman Staatsbosbeheer
reageren

geef een reactie

 • Fam admiraal
  29 april 2024 om 16:53

  Wij willen ons graag aanmelden voor de boswachterijdag op 30 april 3 volwassenen en 2 kinderen

  Met vriendelijke groet familie Admiraal

  • Admiraal
   29 april 2024 om 17:06

   Naar aanleiding van onze onderstaande aanmelding, de bedoeling is om met de kinderen mee te doen met de kinderactiviteiten. Dus niet met de excursie. Kan er niet goed achterkomen hoe/waar wij ons moeten opgeven. Is dit de juiste plek hiervoor?

   Mvrgr. Familie Admiraal

  • Boswachter Marijke Lieman
   30 april 2024 om 06:36

   Aanmelden is niet nodig, gewoon langskomen en meedoen 😉

   Marijke

  • boswachtermarijkelieman
   30 april 2024 om 06:36

   Aanmelden is niet nodig, gewoon langskomen en meedoen 😉

   Marijke

 • Wil Poldervaart
  28 april 2024 om 09:12

  wij willen ons aanmelden voor het excursieprogramma 30 april bij de schuur.
  3personen waarvan 1 kind.
  Mvg
  Wil Poldervaart

 • Wil Poldervaart
  28 april 2024 om 09:10

  Wij willen ons aanmelden voor dinsdag 30 april in de Excursieschuur Westerschouwen om het programma te volgen . Wij zijn met 2 volwassenen en 1 kind.
  Groeten
  Wil Poldervaart

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog