www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Crèches op de Slikken van Flakkee

13 mei 2016 Wendy in Aan Zee

Er zijn al zo’n 25 kalfjes geboren op de Slikken van Flakkee. Zodra er meerdere kalfjes geboren zijn, zoeken ze direct elkaars gezelschap op en vormen een crèche. Handig, want zo hebben de moeders ook eventjes rust!

Samen slapen
Nu liggen de kalfjes voornamelijk te slapen in de crèche, maar als ze wat ouder zijn spelen ze ook met elkaar. Ze rennen, bokken en oefenen alvast met stoeien en vechten zoals ze hun vaders, ooms en broers met elkaar zien doen. De crèches worden ‘kalvercrèches’ genoemd en is typisch gedrag wat er van nature in zit. Het fenomeen doet zich voornamelijk voor als runderen worden losgelaten in een natuurgebied en dus natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Plan Tureluur, foto Staatsbosbeheer Ilona NoordlanderBeijersbergen
Heckrunderen op de Slikken van Flakkee – Foto: Ilona Noorlander

 

Oppas tante
Collega boswachter Ilona houdt toezicht op de paarden en koeien op de Slikken van Flakkee. Ze houdt de dieren goed in de gaten. Ieder jaar ziet ze dat de kalfjes al snel na de geboorte een crèche vormen en lekker samen liggen te slapen in de zon. Ilona vertelde me: “Zodra de honger naar melk er weer is, komt de crèche uit en zoeken ze hun moeder weer op. Vaak onder begeleiding van de oppas tante of zus die de kalfjes weer naar de kudde begeleidt mocht moeder koe inmiddels al grazend een eindje verderop staan.”

Paarden aan de Grevelingen
Op de Slikken van Flakkee lopen ook paarden met veulens. De veulens vormen geen crèches, ze blijven liever dicht bij hun moeder in de buurt. Als ze ouder worden durven ze binnen de kudde wel verder van hun moeder af te dwalen om te gaan spelen met leeftijdsgenootjes. Moeder en kind verliezen elkaar dan amper uit het oog en zijn met hun lange benen snel weer terug bij moeder voor een gevoel van veiligheid of een slok warme melk. Ilona: “Een klein hinnikje van de merrie is meestal al genoeg om hun veulen terug in de buurt te halen.”

~ Boswachter Wendy

reageren

geef een reactie

  • Crèches op de Slikken van Flakkee – BXRadio.nl
    13 mei 2016 om 18:52

    […] Er zijn al zo’n 25 kalfjes geboren op de Slikken van Flakkee. Zodra er meerdere kalfjes geboren zijn, zoeken ze direct elkaars gezelschap op en vormen een crèche. Handig, want zo hebben de moeders ook eventjes rust! Samen slapen Nu … Lees verder → […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog