www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Reekalfjes geboren op de Kop van Schouwen

10 juni 2016 Wendy in Aan Zee

Het is vertederend om te zien, jonge reekalfjes die in het veld liggen te slapen. Ze gaan bijna op in het landschap en dat is ook precies de bedoeling. Ze wachten geduldig totdat moeders ze weer op komt halen.

Pauze in de ontwikkeling
De kalfjes die nu geboren worden zijn al verwekt in de periode van half juli tot half augustus. Dan vindt de voortplanting plaats, de zogenaamde ‘bronst’. Na enkele celdelingen stopt de ontwikkeling van de bevruchte eicel. Dit heet een diapauze. Pas half december komt de ontwikkeling weer op gang. Heel slim van de reeën, want in het voorjaar – de meest gunstige tijd – wordt het kalf geboren.

Laat jonge reeën liggen
Jonge reeën worden door hun moeder op een veilige plek achter gelaten. Het kalf kan in het begin nog niet zo snel lopen, daarom is het veiliger om het te verstoppen. Moeder blijft in de buurt, dus laat een jong kalfje altijd liggen. Als je het aanraakt ruikt het kalf naar mensenhanden waardoor de kans bestaat dat de moeder haar kalf verstoot.

Reekalf Gadra, foto Staatsbosbeheer Camiel Beijersbergen
Reekalf op de Kop van Schouwen – Foto: Camiel Beijersbergen, Staatsbosbeheer

Honden aan de lijn!
Veel te vaak vinden we dode reekalfjes en dode volwassen reegeiten. De moeders blijven binnen een bepaalde straal van hun kalf waardoor ze kwetsbaar zijn voor honden. De reegeiten worden meer dan eens doodgebeten door honden waarna de kalfjes sterven van de honger. Ook reekalfjes zijn makkelijk te vinden voor honden. Hoewel ze een goede schutkleur hebben heeft een hond met een goede neus ze zo gevonden. Vaak hebben mensen geen weet van dat hun hond die ‘even weg was’ zoiets aangericht heeft. Houd daarom altijd je hond aan de lijn in de gebieden waar dit geboden wordt!

Hondenlosloop gebieden
In veel natuurgebieden mogen honden alleen aangelijnd uitgelaten worden. Als hondenbezitter wil je lekker samen lopen door het bos, rennen en spelen met je hond. Om toch in die behoefte te voorzien zijn er speciale hondenlosloopgebieden. De boswachters hebben dit gebied speciaal gekozen als hondenlosloop gebied. Hier is de natuur minder kwetsbaar, en kan je viervoeter toch even lekker struinen. Op Schouwen-Duiveland heeft Staatsbosbeheer verschillende hondenlosloopgebieden in de volgende natuurgebieden:

  • Gadrabos (Haamstede)
  • Boswachterij Westerschouwen
  • Schelphoek (Serooskerke)
  • Kreken van Ouwerkerk
  • Mon Plaisir (Schuddebeurs)

~ Boswachter Wendy

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog