www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Broedeiland Tholen bomvol visdieven en kluten

20 juni 2016 Wendy in Aan Zee

Kluten en visdiefjes halen hun hart op in het natuurgebied van Staatsbosbeheer in de Heideweg op Tholen. Het broedeiland dat eind 2015 werd opgeleverd is nu al een enorm succes; het zit bomvol visdiefjes en de jonge kluten lopen overal in de het water hun maaltje bij elkaar te scharrelen. Als team zijn wij natuurlijk bijzonder trots op zo’n snel en prachtig resultaat!

Relatie met de Oosterschelde
Op weinig plaatsen vind je naar verhouding zo’n hoge dichtheid aan kustbroedvogels als in het natuurgebied aan de Heideweg. Het natuurgebied maakt deel uit van de Slikken en schorren van de Dortsman waar lepelaars, zilverreigers, bergeenden en tureluurs hun voedsel vinden. De Oosterschelde biedt hen een heerlijk maaltje aan pieren, kleine visjes en schelpdieren die de vogels met hun speciaal aangepaste snavels uit de slik filteren. Die relatie met de Oosterschelde is onmisbaar. Bij ons kunnen de dieren broeden en buitendijks vinden ze hun voedsel.

Paradijs voor vogels
Het eiland is speciaal aangelegd voor kustbroedvogels zoals visdiefjes en kluten en mede mogelijk gemaakt door provincie Zeeland. Kustbroedvogels zijn bijzonder slim. Door te broeden op een eilandje zijn kuikens een stuk minder gevoelig voor predatie van bijvoorbeeld de bruine rat. Maar dat het eilandje zo’n succes zou worden had ik niet durven dromen! De eerste meetresultaten liegen er niet om. 29 paar kluten en 93 paar visdiefjes hebben al jongen op het broedeiland geproduceerd. Dat is bijna 10 keer meer visdiefjes dan de afgelopen jaren en een verdubbeling van het aantal kluten.

Vogels kijken
Niet alleen vogels hebben baat bij het nieuwe broedeiland. Vanaf de weg is het natuurgebied prima te beleven voor ons, de mens. Het is leuk om te zien dat vogelaars de Heideweg ook hebben gevonden, regelmatig zien we mensen met een telescoop op de weg staan. Mens en natuur komen hier mooi samen.

~ Boswachter Wendy

reageren

geef een reactie

  • Broedeiland Tholen bomvol visdieven en kluten – BXRadio.nl
    20 juni 2016 om 18:38

    […] Kluten en visdiefjes halen hun hart op in het natuurgebied van Staatsbosbeheer in de Heideweg op Tholen. Het broedeiland dat eind 2015 werd opgeleverd is nu al een enorm succes; het zit bomvol visdiefjes en de jonge kluten lopen overal … Lees verder → […]

  • Broedeiland Tholen bomvol visdieven en kluten - Beveland Nieuws
    20 juni 2016 om 14:06

    […] Lees meer bij de Natuur of Milieu Organisatie: […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog