www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Natuurwerkdag op Tholen

7 november 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Koffie tijdens de Natuurwerkdag op Tholen

De Natuurvereniging Tholen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland organiseerden op 4 november de natuurwerkdag in het Muijebos in Sint-Maartensdijk. Iedereen kon die dag de handen uit de mouwen steken om bij te dragen aan een groene leefomgeving. Het thema voor deze Natuurwerkdag was 'Samen voor natuur dichter bij huis', want alleen samen ín en vóór de natuur vergroten we de positieve impact en krijgen we de natuurklussen geklaard. Bijna veertig deelnemers, jong en oud, waren aanwezig in het Muijebos om het bos nog aantrekkelijker te maken voor mens, dier en plant!

Het Muijebos

Het nog jonge Muijebos is het dorpsbos van Sint-Maartensdijk. Bewoners van het dorp en recreanten genieten hier van en wandeling die aansluit op het natuurgebied rondom de oude kreek De Pluimpot. Je komt langs boomgaarden, langs landgoedbossen en uiteindelijk kan je genieten van het uitzicht over de Oosterschelde.

De werkzaamheden

Open plekken aan de randen van het bos, met ligging op het zuiden, werden door de vele mensen weer opnieuw opengemaakt. Insecten als bijen en vlinders profiteren van deze luwe plekken in het bos. De spontane ontwikkeling van kruiden op deze inhammen zorgen voor voedsel en waardplanten voor al deze insecten.

Onder leiding van boswachter John werden grote bomen weggezaagd. Hierdoor zijn de paden weer beter te bewandelen en zijn er open plekken ontstaan in het bos. Alle takken van de bomen en struiken zijn op rillen gelegd. Hier kunnen vogels als roodborst, winterkoning of heggenmus straks in het voorjaar een nestje bouwen en kleine zoogdieren kunnen hier schuilen. Door alle werkzaamheden is de biodiversiteit van het bos vergroot. En is het Muijebos aantrekkelijker gemaakt voor mens, dier en plant.

Handen uit de mouwen (Foto: M. v/d Burgwal Staatsbosbeheer)

Veertig paar handen

De landelijke Natuurwerkdag is ook een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen iets te doen voor de natuur in de buurt. De ochtend in het Muijebos was dan ook zeer geslaagd, ook door de koffie, bolussen, wat lekkers voor de kinderen en een hapje en drankje na afloop. En dat we natgeregend waren mocht de pret niet drukken, het was een geweldige ochtend in de natuur. Dank aan alle mensen die deze ochtend georganiseerd hebben en dank aan alle mensen die hun handen uit de mouwen gestoken hebben.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog