www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Paarden en runderen heb je niet van 9 tot 17

12 juli 2016 Boswachter Ilona Noorlander in Aan Zee

Soms lijkt het heerlijk: om 17 uur de deur achter je dichttrekken en de volgende ochtend weer fris en fruitig aan de slag. Gelukkig zit een van 9 tot 17 uur mentaliteit niet in mijn systeem. Ik houd wel van een tikje onvoorspelbaarheid. Ik voer het beheer over zo’n 280 heckrunderen en zo’n 120 – 170 fjordenpaarden op de Hellegatsplaten, Slikken van Flakkee en op een aantal eilanden in het Grevelingenmeer. Met deze grote grazers werken is nooit saai en mijn dagen lopen bijna nooit volgens een bepaalde planning. Regelmatig moet ik alles uit mijn handen laten vallen voor de dieren want, ‘morgenochtend om 9 uur ben je de eerste’ kan zomaar te laat zijn…

Zaterdagavond
Zo stond ik laatst met de dierenarts op een zaterdagavond tussen 21:00 en 23:00 uur middenin de Hellegatsplaten een merrie te verlossen van haar veulen die niet goed voor het geboorte kanaal lag. Het veulen was inmiddels overleden en de merrie uitgeput van de situatie. Het veulen konden we niet meer redden, maar de merrie maakte tenminste nog een kans!

De tijd dringt
Bijzonder dat deze in het wild levende merrie, die amper in mensenhanden komt, zich door mij een halster om laat doen. De dieren in het terrein voelen ook dat er iets gaande is. 500 meter bij ons vandaan loopt een kudde heckrunderen die ons opmerken. Nieuwsgierig komen ze kijken wat er aan de hand is. Gelukkig blijven ze op gepaste afstand staan kijken. De kudde paarden die op zo’n 800 meter bij ons vandaan loopt lijkt ook aan te voelen dat er wat aan de hand is. In volle galop komen ze naar ons toe en gaan bij ons staan. Wat een bijzondere momenten en wat een voorrecht om hier te staan en zo’n paard ter plaatse te mogen en te kunnen helpen. De dieren kunnen we gelukkig op veilige afstand houden zodat we verder kunnen, de tijd dringt.

Directe zorg
Zodra de merrie verlost is van haar veulen spoelen we direct de baarmoeder om te proberen een baarmoederontsteking te voorkomen. Het veulen lag al een paar uur dood in de buik van de merrie. Paarden zijn ontzettend vatbaar voor een baarmoederontsteking in deze situatie. Bij een acute baarmoederontsteking geldt, dat als er niet tijdig een behandeling ingesteld wordt, de merrie ernstig ziek zal worden wat haar zelfs fataal kan zijn.

Kudde fjorden - Foto Ilona Noorlander Staatsbosbeheer
De kudde komt de merrie enthousiast tegemoet – Foto: Ilona Noorlander, Staatsbosbeheer

Eindelijk thuis
Een week lang verzorgen we de merrie houden we haar nauwlettend in de gaten en staat ze in een wei met wat paardenvriendjes aangrenzend aan haar weide. Inmiddels heb ik haar weer losgelaten in de kudde en is ze weer ‘thuis’. De helft van mijn vrije weekend ging verloren en mijn planning is helemaal in de war, maar wat geeft het een voldoening als je daar staat en je zo’n dier kunt helpen. ‘Maandag om 9 uur ben je de eerste’ had deze merrie zeker fataal geworden.

~ Boswachter Ilona

reageren

geef een reactie

  • George Koenders
    15 juli 2016 om 19:43

    Super Ilona, en mooi dat we zulke toegewijde boswachters hebben!!

  • Paarden en runderen heb je niet van 9 tot 17 – BXRadio.nl
    12 juli 2016 om 10:19

    […] Soms lijkt het heerlijk: om 17 uur de deur achter je dichttrekken en de volgende ochtend weer fris en fruitig aan de slag. Gelukkig zit een van 9 tot 17 uur mentaliteit niet in mijn systeem. Ik houd wel van … Lees verder → […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog