www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Opening broedseizoen met hondenkoekjes

15 maart 2017 Wendy in Aan Zee
Reekalf

Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. Je voelt het aan alles, de lente is in aantocht! Vanaf 15 maart is het broedseizoen officieel begonnen en daarom deelt Staatsbosbeheer hondenkoekjes uit. Lees ik dat nou goed? Jazeker!

Broedseizoen geopend!

Van 15 maart tot en met 15 juli is het officiële broedseizoen. De meeste vogels broeden in deze periode en damherten en reeën krijgen kalfjes. Juist nu is rust in kwetsbare natuur erg belangrijk. Wij hebben zorgvuldig nagedacht over waar honden wel en niet los mogen lopen en roepen hondenbezitters dan ook op om zich aan deze regels te houden.

Hondenkoekjes

Als hondenliefhebber laat je je hond natuurlijk graag lekker rondrennen. Begrijpelijk, maar als je dit in een natuurgebied doet, kan het ernstige gevolgen hebben voor de natuur. Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken ze en vluchten weg. Helaas vinden we te vaak verstoorde nesten en doodgebeten herten en reeën veroorzaakt door honden. Om hondenbezitters te vertellen over wat de gevolgen kunnen zijn delen we in het eerste weekend van het broedseizoen, 18 en 19 maart, hondenkoekjes en flyers uit. Met handhavers, vrijwilligers en omwonenden staan we dit weekend bij de twee hoofdentree ’s van Boswachterij Westerschouwen om aandacht te vragen voor dit probleem.

Doodgebeten en verhongerde kalfjes

Jonge reeën of damherten kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder legt de kalfjes daarom op een rustig plekje terwijl ze zelf naar eten zoekt. Honden speuren de jonge kalfjes makkelijk op. Als een hond het kalfje niet doodbijt, maar alleen al eraan ruikt zit de hondenlucht op het kalf.  De moeder ruikt haar kind dan niet meer, voedt het niet meer en het kalf sterft een hongersdood.

Verlaten nesten en vastgelopen reeën

Sommige vogels broeden op de grond. Worden ze verstoord, dan vluchten ze en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren. Reeën kunnen hard lopen, maar raken snel in paniek en letten niet meer op waar ze lopen. Ze rennen de weg op of hangen zichzelf op in rasters. We vinden regelmatig reeën die zich letterlijk doodgelopen hebben of zwaar gewond in de rasters hangen.

Schotse hooglander

Slechte ervaring

Paarden en koeien houden onze gebieden afwisselend door te grazen. Wanneer een paard of koe eerder een slechte ervaring heeft gehad met een hond zal het agressief reageren tegen alle honden. Om dit te voorkomen moeten honden aan de lijn.

Flinke boete

Baasjes die hun honden los laten lopen op terrein waar dit niet is toegestaan lopen kans op een flinke boete. Natuurlijk denken wij ook mee aan plaatsen waar honden wel lekker kunnen ravotten en los mogen lopen. Daarom zijn er verschillende hondenlosloopgebieden op Schouwen-Duiveland. Op het strand, in een deel van Boswachterij Westerschouwen, Schelphoek, het Gadrabos, in het bos van Schuddebeurs en de Kreken van Ouwerkerk. Verder zijn honden aan de lijn welkom op de wandelpaden van al onze natuurgebieden, met uitzondering van Dijkwater. Hier zijn honden niet toegestaan. De regels zijn terug te vinden op de borden in de natuurgebieden.

 

reageren

geef een reactie

 • tineke mak
  23 maart 2017 om 20:10

  Wij hebben zelf ook een hondje, kan makkelijk los, blijft altijd bij ons, maar regels zijn regels, dus houden we haar aangelijnd. Helaas kwamen we vandaag 3 losse honden tegen en dat is wel heel ergerlijk. Het zou fijn zijn als in deze periode een zeer intensive controle hier op was. we zagen mensen lopen langs het einde v/d meeuwenduinen met losse hond dwars door de duinen richting strand. ik heb er een foto van. Maar weet niet hoe aan jullie door te sturen.

  • Boswachter Wendy Janse
   24 maart 2017 om 09:36

   Hallo Tineke,
   We zijn in deze periode extra hard aan het controleren en er zijn ook al boetes uitgedeeld. Helaas kunnen we niet op alle plaatsen tegelijk zijn, maar ’tippen’ mag altijd via zeelandnoord@staatsbosbeheer.nl dan zorgen we dat het bij de handhavers terecht komt.
   Groet,
   Wendy

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog