www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Broedseizoen is begonnen, route door de Meeuwenduinen tijdelijk afgesloten

14 maart 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Veldleeuwerik, velduil, levendbarende hagedis, blauwvleugelsprinkhaan, boomleeuwerik, tapuit, nachtzwaluw en honderden kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Zomaar een lijstje met dieren die in de Meeuwenduinen, op de Kop van Schouwen, wonen en in het voorjaar voor nakomelingen zorgen. Om deze dieren alle rust te gunnen sluiten we elk jaar het wandelpad door de Meeuwenduinen. Van 15 maart tot en met 15 juli zult u een andere route moeten kiezen. Een informatiepaneel wijst hoe u de route kunt vervolgen.

“Mooiste route”

Boswachter Marijke Lieman: “Zelf vind ik het de mooiste route van Nederland, de groene route of het Boswachterspad, die deels door de Boswachterij, deels door de Meeuwenduinen en deels over het strand gaat. Elk deel van de route is prachtig en elke dag is het er anders. Het is een pittige route van 12 kilometer: door het bos is het heuvel op en heuvel af, maar echt zwaar wordt het pas in de Meeuwenduinen waar het bospad verandert in mul zand en er flinke duinen moeten worden beklommen. Het uitzicht wat je dan krijgt, maakt de hele klim goed: nergens in Zeeland heb je zulke natuurlijke vergezichten als hier”.

Kwetsbare natuur

In het broedseizoen is de natuur op haar kwetsbaarst. Vogels als de boomleeuwerik en veldleeuwerik broeden op de grond en zijn daardoor extra gevoelig voor verstoring of vertrapping. Levendbarende hagedissen hebben hele stille plekjes in het duin nodig waar ze in het zonnetje kunnen opwarmen. Het zijn beschermde dieren die niet veel voorkomen in Nederland.

Als de Kop van Schouwen in het voorjaar weer volloopt met toeristen zoeken de damherten de rust van de Meeuwenduinen op, hier kunnen de kalfjes in alle veiligheid geboren worden en de wereld ontdekken.

Route door de Meeuwenduinen

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied is waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en er tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Omdat de dieren die leven in de Meeuwenduinen extra kwetsbaar zijn of erg gevoelig zijn voor verstoring, wordt het pad elk jaar gedurende het broedseizoen afgesloten. Lieman: “Vanaf 16 juli is iedereen weer van harte welkom, maar voor nu gaat het deel van de route dat door de Meeuwenduinen loopt, een paar maanden dicht”.

 

reageren

geef een reactie

 • Nicole declercq
  5 maart 2024 om 09:30

  Tot wanneer kunnen we in de Meeuwenduinen. We zouden graag nu vrijdag, 8 maart er gaan wandelen.
  Mooi gebied!đź‘Ś(We komen van Antwerpen) Bedankt , daag nicole

 • GH Mietes
  14 maart 2023 om 22:19

  Ja, het broedseizoen is begonnen; dus zullen er in Nederland wel weer tienduizenden bomen gekapt worden om verbrand te worden in biomassacentrales, zogenaamd om het klimaat te redden…

  • boswachtermarijkelieman
   15 maart 2023 om 08:16

   Dag meneer, mevrouw Mietes,
   In het broedseizoen wordt er door ons niet gezaagd of gekapt, met uitzondering van een boom die over een pad is gevallen oid. Ook dan moet er een Flora & Faunacheck plaatsvinden. In de open Meeuwenduinen groeien wat duindoorns en door de wind kort en krom gewaaide esdoorns. Deze zijn voor groot belang van de dieren die in de duinen wonen, hier gaan we zeker niet nu, maar ook niet na het broedseizoen zagen. En afvoeren naar een biomassacentrale is absoluut geen optie.

   We gaan doormiddel van mail, telefoon of blog graag met mensen in gesprek. Maar de reacties van mensen die keer op keer onzin plaatsen zullen verwijderd worden.

   Met vriendelijke groeten,

   Marijke Lieman
   Boswachter Staatsbosbeheer Zeeland

 • Linda
  14 maart 2023 om 19:13

  Klopt deze route is prachtig, afgelopen donderdag liepen we daar. Toen we boven op het duin in de regen naar naarzee tuurden, zwommen er 8 zeehonden voorbij! Wat een prachtig gezicht!

  • Boswachter Marijke Lieman
   15 maart 2023 om 08:08

   Wat een prachtige waarneming, Linda!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog