www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Een teek? Pak ‘m beet!

4 april 2017 Boswachter Erik Schram in Aan Zee

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die in het groen leven. In het bos, duinen, parken en zelfs tuinen vind je ze. Teken zitten in hoog gras en struiken, ze vallen niet uit de bomen. Teken bijten zich vast om bloed op te zuigen bij mensen en dieren, met name in het voorjaar, zomer en herfst kun je tekenbeten oplopen.

Controleren

Ben je buiten in het groen geweest, controleer dan uw lichaam en kleding op teken. Teken kunnen zich overal aan vastbijten, maar hebben voorkeur voor warme plekken zoals de liezen, oksels en achter de oren. Controleer uzelf heel nauwkeurig, want teken kunnen heel klein zijn en u voelt de beet niet. Om teken uit de kleding te verwijderen, kunt u de kleding wassen op 60 graden of ze in de wasdroger doen.

Verwijderen

Haal teken zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt zoals Lyme. Pak de teek met een pincet of tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.

Blijf opletten

Noteer waar en wanneer de teek u gebeten heeft. Houd tot 3 maanden na de beet de huid waar u gebeten bent in de gaten. Als er een ronde verkleuring verschijnt of een rode kring op de huid, ga dan naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent. Ongeveer 1 op de 5 teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen in Nederland. Elk jaar worden 1 miljoen mensen door een teek gebeten. 2% Hiervan krijgt een ronde verkleuring en 0,2% van de mensen met een tekenbeet krijgt een ernstige vorm van de ziekte van  Lyme.

Nog meer weten over de teek? Kom dan komende zondag vanaf 13u naar de Braakman boerderij van Staatsbosbeheer. Boswachter Erik zal je hier nog meer over vertellen https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/zeeuws-vlaanderen/presentatie-braakman-noord-teken

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog