www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Boomfeestdag bij Dijkwater

11 maart 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Welke dieren leven in het bos? Foto: M. Lieman Staatsbosbeheer

Al vele jaren worden de knotwilgen langs de entree van Dijkwater geknot door scholen uit de omgeving. Dit jaar ontvingen wij de kinderen van groep 8 van de Ds. J. Bogermanschool uit Oosterland om te knotten en om met de boswachter op excursie te gaan in het bos. Dit als onderdeel van de Boomfeesttour: een programma vol met natuuractiviteiten voor basisschoolkinderen gedurende de winter, georganiseerd door Natuur- en Milieuorganisatie Schouwen-Duiveland in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Staatsbosbeheer. Tijdens deze activiteiten staan de bomen centraal; bomen knotten, bomen planten, een bomenles, bomen zagen om het leefgebied van de vlinders te verbeteren etc. Veel te doen en alle schoolkinderen zijn welkom!

Knotten

Na de Watersnoodramp werd het bos van Dijkwater aangeplant en langs het dreefje naar het bos werden wilgen gepoot. Ondertussen zijn deze wilgen uitgegroeid tot prachtige exemplaren die een belangrijke rol spelen in het landschap. Vogels nestelen graag in een oude knotboom, vlinders overwinteren in coconnetjes in het vermolmde hout en vleermuizen gebruiken deze lintbeplanting als oriëntatiepunten bij het foerageren. En heel veel insecten leven graag in of om een wilg en daarmee is de wilg is één van de belangrijkste bomen van ons land. Rond een wilg leven wel 450 soorten insecten, die allemaal een rol hebben in het ecosysteem.

Om deze knotbomen te behouden voor het landschap en voor de biodiversiteit worden ze regelmatig geknot. En dat is een mooie klus voor de leerlingen.

Wilgen knotten Foto: NME Schouwen-Duiveland

Bomen in het bos

Terwijl de ene groep aan het knotten was, kreeg de andere groep een excursie door het bos. Welke bomen groeien hier? Waarom fluiten vogels? Wat is de rol van paddenstoelen? Kan je de sapstroom van de bomen in het voorjaar horen? Welke dieren leven hier? Hoe hoog wordt een wilg als deze niet geknot wordt? Allemaal vragen die de kinderen door onderzoekjes beantwoord hebben. Ze hebben veel geleerd, maar het was vooral een mooie ochtend om te ontdekken, te beleven en om te ervaren hoe het ecosysteem van een bos in elkaar zit.

Luisteren naar de sapstroom van de boom. Foto M. Lieman Staatsbosbeheer

Ook mee?

Komende weken zijn er nog natuuractiviteiten maar daarna wordt er niet meer gewerkt in verband met het broedseizoen. In het najaar zullen we weer activiteiten opstarten. Als er scholen zijn die ook mee willen doen met de Boomfeesttour, dan kan je dat melden bij Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland. Alle kinderen zijn van harte welkom!

Hoogtemeting van de hoogste boom van het bos. Foto: NME Schouwen-Duiveland

Boomfeestdag / Boomfeesttour

Bomen zijn van onschatbare waarde voor onze aarde. Ze leveren een enorme bijdrage aan de biodiversiteit. Talloze planten, insecten, vogels en zoogdieren zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van bomen. En ook wij mensen kunnen niet zonder bomen. Ze produceren zuurstof, leggen CO2 vast, zuiveren de lucht, leveren koelte tijdens warme dagen en helpen mee aan een evenwichtige waterbalans. Bomen verrassen ons het hele jaar door met hun schoonheid. Frisgroene blaadjes in de lente, een massief groen bladerdek in de zomer, een bonte kleurenpracht in de herfst en schitterende silhouetten in de winter.

En bomen geven ons nog veel meer. Ze leveren hout, dé duurzame, hernieuwbare grondstof voor de bouw van onze huizen en voor talloze andere toepassingen zoals meubels, sport- en spelmaterialen, papier en karton. Ook hun bloesems, vruchten, zaden en harsen dragen bij aan een biobased economy.

Bomen verhogen de kwaliteit van onze leefomgeving en maken deze gezond. Met bomen in de buurt gaan mensen vaker naar buiten voor een ommetje en vergeten ze even hun stress en zorgen. Bomen en bossen zijn natuurlijk ook fantastisch voor kinderen en jongeren. Wat is er leuker dan boompje klimmen, ravotten in grote bergen herfstbladeren en hutten bouwen in het bos? Of gewoon even tot rust komen met je rug tegen zo’n gigantische stam.

Daarom is het doel van de Boomfeestdag dan ook om alle kinderen van Nederland in aanraking te laten brengen met de natuur en hen laten ervaren hoe fantastisch al dat groen is. Door middel van natuureducatie leren de kinderen hoe belangrijk het is om goed voor die natuur te zorgen en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Bomen vormen daarbij de basis.

Omdat wij alle activiteiten niet op één dag kunnen verzorgen zijn we samen met het Natuur- en milieueducatiecentrum gestart met de Boomfeesttour. Hierdoor kunnen nog meer kinderen in aanraking komen met de natuur in hun eigen omgeving.

Op zoek naar de kriebelbeestjes van het bos. Foto M. Lieman Staatsbosbeheer

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog