www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Boomfeesttour van start!

16 november 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Woensdag 15 november plantte demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink samen met kinderen een boom tijdens de 66e Nationale Boomfeestdag in de gemeente Amstelveen. Met het planten van deze es werd het startsein gegeven voor het Boomfeestdag-planseizoen 2023/2024. Tot en met woensdag 20 maart 2024 planten meer dan 100.000 kinderen in heel Nederland 200.000 bomen of hebben een andere activiteit in de natuur. En zo ook in Brouwershaven.

Boomfeestdag: ieder kind een boom

Al 66 jaar wordt ieder jaar de Nationale Boomfeestdag gevierd. Sinds de eerste editie in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde is trots op de traditie die de Boomfeestdag is geworden. Verlinde: “Inmiddels hebben al meerdere generaties kinderen meegedaan aan de Boomfeestdag. Jaar na jaar hebben kinderen hun eigen buurten van bomen voorzien of boswachters geholpen met het realiseren van stukjes nieuw bos. We zien dat de kinderen van toen nu nog steeds terugkeren naar ‘hun’ bomen, samen met hun kinderen en soms zelfs al met hun kleinkinderen”. En waren er geen mogelijkheden om te planten, dan gingen kinderen wilgen knotten, boompjes trekken, op excursie of vlinderinhammen maken.

Binnenles

Ook groep 6, 7 en 8 van de Schoener uit Brouwershaven zou afgelopen woensdag bomen gaan planten, samen met Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME SD). Maar helaas, door de vele regen stonden de plantgaten vol water. Besloten werd om het planten van de bomen uit te stellen tot een droger moment maar de boomfeesttour te openen met een binnenles. Boswachter Marijke vertelde aan de hand van de vele vragen van de kinderen alles over haar beroep. En leerden de kinderen het over nut van bomen voor de mens, dieren en andere planten. We speelden een knoppenbingo en een quiz. We hoorden over de fotosynthese en welke dieren en planten er allemaal leven rondom één boom.

Welke planten, dieren en paddenstoelen leven er allemaal rondom één boom?

Bomen planten

En als de grond wat opgedroogd is, gaan we met deze kinderen als nog bomen planten, onder het motto ‘ieder kind een boom’.  “Bomen planten is niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. De kinderen ontdekken wat bomen en de natuur voor ons betekenen én zien dat ze zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde, prettige leefomgeving.” En voor alle andere kinderen van Schouwen-Duiveland biedt de NME in samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland en Staatsbosbeheer een divers programma aan waarbij de kinderen de handen uit de mouwen kunnen steken: wilgen knotten, boompjes trekken op de hei, inhammen in het bos zagen voor de vlinders, op excursie etc. Neem gerust contact op met het NME.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog