www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Kustmarathon en andere activiteiten in de natuur, hoe werkt het?

5 oktober 2023 Staatsbosbeheer in Aan Zee

In de Zuidwestelijke Delta ontvangen we vaak de vraag of er een activiteit of evenement kan worden georganiseerd in één van onze gebieden. Soms kunnen we onze terreinen daarvoor beschikbaar stellen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Kustmarathon, een jaarlijks terugkerend wandel- en sportevenement in Zeeland.

Onze natuurgebieden worden vaak gevraagd als locatie om sportevenementen of activiteiten te organiseren. De boswachters van Staatsbosbeheer krijgen dan ook veel verschillende aanvragen binnen. Maar onze natuurgebieden zijn méér dan alleen een decor voor recreatieve wensen. Bij elke aanvraag moeten we dan vooraf ook goed bekijken wat de impact zal zijn op de natuur. Die impact hangt af van veel verschillende factoren; de soort activiteit, het aantal deelnemers, het tijdstip in het jaar, de kwetsbaarheid van het gebied en de beschikbare faciliteiten. Vooraf bekijken we dus per aanvraag wat er wel en wat er niet kan. Soms komen we in samenspraak met organisatoren tot aanpassingen en soms is een activiteit helemaal niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de natuurwaarden al te veel onder druk staan, omdat het broedseizoen is of omdat het in een gebied ook zonder activiteit al druk is. De belasting op een natuurgebied is namelijk een opstapeling van alle menselijke activiteiten die plaatsvinden binnen dat gebied.

Gebruikersovereenkomst

Vanuit onze rol als gastheer maakt Staatsbosbeheer afspraken over het gebruik van natuurgebieden, zodat iedereen – de flora en fauna, de organisator en zijn deelnemers/bezoekers, overige recreanten en (zakelijke) gebruikers en omwonenden – het goed hebben buiten. En soms betekent het een aanpassing in de route of als een actie valt tijdens het broedseizoen, wijken we uit naar een ander moment. We beoordelen per activiteit of evenement de impact op flora en fauna, de algemene veiligheid en de impact op het gebruik van het gebied voor andere gebruikers of omwonenden. We kijken naar het karakter en de omvang van het evenement. Alle afspraken worden vastgelegd in een gebruiksovereenkomst. Dit brengt ook kosten met zich mee. De opbrengsten die Staatsbosbeheer hiervoor ontvangt worden gebruikt voor het beheer van de natuur en de recreatieve voorzieningen van onze gebieden.

De Kustmarathon; alle deelnemers succes!

Dit weekend is het zover. De Zeeuwse Kustmarathon. De organisatie werkt aan de laatste puntjes op de i. Wij zijn één van de vele partijen waarmee wordt samengewerkt. Sinds vorig jaar is de route op een paar punten aangepast en gaat een deel van de route weer via de oorspronkelijke route, via het duingebied tussen Oostkapelle en Domburg en de Boswachterij Westerschouwen. Bij het maken van de route is goed gekeken naar de belasting van de natuur en de veiligheid van deelnemers. Wij wensen alle deelnemers veel succes en plezier op 6, 7 en 8 oktober tijdens deze bijzondere 20ste editie.

Wil je zelf iets organiseren?

Alle georganiseerde activiteiten, dus ook niet commerciële activiteiten, dienen bij Staatsbosbeheer te worden aangevraagd. Wil je zelf iets organiseren in een van onze gebieden, geef je idee dan op tijd aan ons door. Naast toestemming van Staatsbosbeheer kan ook toestemming of een vergunning nodig zijn van de gemeente (of misschien ook wel van de provincie). Als organisator ben je zelf verantwoordelijk om dit goed uit te zoeken. Meer weten? Kijk dan eens op https://www.staatsbosbeheer.nl/contact/evenementen-aanmelden

 Zeeuwse boswachters

 

Foto: Merlijn Spenkelink /Merlijn-S-Fotografie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog