www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Gesteelde stuifbal: ieniemienie buikzwam in de duinen

11 april 2017 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Als pionier op net vastgelegd stuifzand, samen met wat mos en kleinblijvende, kruipende bodembedekkers, vaak in de buurt van konijnenlatrines, vind je de gesteelde stuifbal. Een heel klein buikzwammetje, als een konijnenkeutel op een stokje. Zelf was het me niet opgevallen, maar als je met paddenstoelendeskundige Henk Remijn op pad bent, zie je én leer je veel!

Buikzwam

De geteelde stuifbal behoort tot de buikzwammen, die als kenmerk een rond zakje hebben met soms een steel. De sporen zitten binnen in het vruchtlichaam en worden bij aanraking van de zwam naar buiten geblazen. Bij sommige buikzwammen scheurt de zak dan open, maar bij de stuifballen komen de sporen via een pijpje in de lucht.

Zeldzaam

Stuifballen zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam maar in de duingebieden waar ze voorkomen zijn ze makkelijk te vinden, zeker als het zakje van de zwam verbleekt tot een wit balletje. Een klein schoorsteentje en een witachtige steel wijst op de gesteelde stuifbal, al is microscopische controle nodig voor zeker determinatie.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog