www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Babynieuws in de Grevelingen

7 juli 2017 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee
jonge zeehonden in de Grevelingen

Zeehondenpups in de Grevelingen, foto Staatsbosbeheer André de Jonge

Stel je nou eens voor, je bent 6 uur oud, je ligt samen met je moeder op een zandplaat midden in zee. En dan, het water raakt je staart, je moeder bobbert richting de golven en je móét mee!

Het leven van een zeehondenpup in de Noordzee en Waddenzee begint ongeveer zo. Een pup wordt geboren op de zandplaten bij laagwater en moet bij opkomend tij direct kunnen zwemmen. Maar wat nu als je moeder-zeehond niet in de zee zwemt maar op het Grevelingenmeer?

Zeehonden in de Grevelingen

Dagelijks zie ik vanaf ons kantoor de zeehonden in de Grevelingen op de zogenaamde stortstenen liggen. Deze stenen liggen hier als oeververdediging voor de eilanden en komen niet onder water doordat de Grevelingen is afgesloten van de zee.
Vorig jaar hebben we maar liefst 92 zeehonden geteld op deze stortstenen! En het leuke baby-nieuws van dit jaar: er zijn al weer verschillende pups gespot. De zeehondenpups liggen op de stortstenen wat als voordeel heeft dat ze niet binnen 6 uur hoeven te zwemmen. Afgelopen week ben ik even bij de zeehonden wezen kijken, kijken jullie mee?

Wilde dieren

De vrouwtjes zijn vanaf 4 jaar oud genoeg om pups te krijgen. De mannetjes zijn ongeveer 6 jaar als ze vruchtbaar zijn. Zeehonden hebben een draagtijd van 9 maanden waarbij een groot gedeelte van de nieuwe pups tussen half mei en eind juni worden geboren. De eerste drie weken na de bevalling krijgen de pups melk van de moeder en groeien zo van 10 kilo naar ongeveer 25 kilo. Hierna gaan de pups mee jagen en leren zelf hun vis vangen en eten, tot wel 8 kilo vis per dag.

zeehond
Zeehonden Grevelingen – foto: Staatsbosbeheer Wendy Janse

Zelf zeehonden spotten

In het zonnetje kijken de stralend, zwarte ogen je vanaf de stortstenen aan. Let op, kom niet te dicht bij met je boot of surfplank want dit geeft veel verstoring en dan gaan ze alsnog het water in. Wil je de zeehonden in de Grevelingen wel een keer met eigen ogen zien, ga dan eens mee met de excursieboot tijdens een Grote 5 excursie.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog